Uzmanlardan bağırsak sağlığı için dikkat çeken öneriler

Bağırsak sağlığını günümüzde pek çok kişi önemsemese de günlük hayatımızı ciddi olarak etkiliyor. Özellikle seyahat sırasında meydana gelen bağırsak sağlığı bozulmasının en temel sebebinin mikrobiyom farklılığı olduğu ifade edildi.

Uzmanlardan bağırsak sağlığı için dikkat çeken öneriler

Konuya ilişkin açıklama Dyt. Sena Nur Doğan tarafından geldi. Doğan, yaptığı açıklamasında seyahat sırasında yaşanan şişkinlik ve hazımsızlık gibi programların en büyük sebebinin mikrobiyom farklılığı olduğunun altını çizdi.

Özellikle ilaç kullanımı, yaş, cinsiyet, beslenme farklılığı ve coğrafi farklılıklar gibi konular üzerinde mikrobiyomun ciddi etkileri olduğunu ifade eden uzman isim, yaşanılan çevrenin bağırsak sistemini etkilediğini söyledi.

ŞİŞKİNLİK VE HAZIMSIZLIĞIN SEBEBİ

Dyt. Doğan, seyahat sırasında yaşanan şişkinlik, hazımsızlık ve sindirim sistemi değişikliğinin en büyük sebebinin mikrobiyom farklılığı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Yeni bir coğrafyada karşılaşılan mutfak kültürü gibi değişikliklerin yanı sıra azalan veya artan fiziksel aktivite ile hava basıncı etkisi insan sağlığında hissedilebilir değişikliklere sebep olabilir. Yoğun tempodan kaynaklanabilen dehidrasyon ve farklı bir saat dilimine geçildiğinde karşılaşılan sirkadyen ritminde bozulmalar bu rahatsızlıkların yaşanma nedenleri arasında yer alır. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki, 5 günden az süren beslenme değişikliği bile mikrobiyotayı etkileyerek farklılıklar ortaya çıkarmasına sebep olmaktadır"

Uzmanlardan bağırsak sağlığı için dikkat çeken öneriler

VÜCUDUNUZA ZAMAN VERİN

“Bedeniniz ve bağırsaklarınız, yeni şartlara en hızlı şekilde uyum sağlamanız için tam gaz çalışmaya devam edecektir” ifadelerini kullanan Dyt. Sena Nur Doğan, ortalama iki haftalık bir süreçten sonra mikrobiyotanın yeni düzene adapte olmaya başladığına dair çalışmalar bulunduğunu aktardı.

Uzman isim yaptığı açıklamasının devamında değişen hava, su ve besin gibi durumlar karşısında vücuda biraz zaman verilmesi gerektiğini ifade etti. Özellikle bu dönem içerisinde hareketi artırmanın yanı sıra taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiği ifade edildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER