Beslenme rutini ve şeklinin bireyin sağlığı için büyük bir önemi bulunuyor. Beslenme şeklinin önemine dikkati çeken uzmanlardan bu kez obezite uyarısı gelirken stres konusuna da dikkat çekildi. Yüksek stres seviyelerinin obeziteyi tetikleme potansiyeli olduğundan bahseden uzmanların uyarılarını derledik.
Stres, vücudunuzun fizyolojik olarak tepki verdiği bir durum olarak adlandırılırken kronik stres durumunda, vücut kortizol gibi stres hormonlarını artırırken bu hormonların da metabolizmayı zayıflattığı ifade edildi.
YÜKSEK STRES OBEZİTEYİ TETİKLİYOR
Stres hormonlarının açlık hissini arttırarak metabolizmayı yavaşlattığı ve yağ depolama süreçlerini de etkilediği belirtildi. Ayrıca, stres altındayken birçok kişi duygusal yeme eğiliminde olabileceği bunun da obezite riskini yükselteceği belirtildi. Bununla birlikte, stresin obezite üzerindeki etkisi kişiden kişiye değişeceği ve stresin obeziteye katkıda bulunabileceği ifade edilirken son zamanlarda da obezite şikayetiyle sağlık kurumlarına başvuran hasta sayılarında ciddi bir artış olduğu ifade edildi.
Günümüzde yüksek kalorili ve lezzetli yiyecekler, bunlara kolay ulaşılabilirlik, büyük porsiyonlar ve besin ortamındaki değişiklikler obezite nedeni iken bireylerin sadece enerji ihtiyacını karşılamak için değil, sıklıkla tok hissettiklerinde bile yemek yemelerine neden olduğu belirtildi. Özellikle yüksek kalorili ve lezzetli yiyeceklerin tüketilmesi için meydana gelen dürtüsel süreçler, vücudun gerçekten ihtiyacı dışında aşırı beslenmesine yol açtığı söylendi.