Uzmanlar prostat kanserinde risk grubundaki erkekleri açıkladı

Kanser günümüzde sinsi bir şekilde ilerleyen ölümcül hastalıklar arasında yerini alıyor. Konuya ilişkin uzmanlar yaptığı açıklamasında prostat kanserinde risk grubunda olan erkekleri açıkladı.

Uzmanlar prostat kanserinde risk grubundaki erkekleri açıkladı

Op. Dr. Anar Aghayev, yaptığı açıklamasında prostat kanserinde genellikle her yıl 1,4 milyon erkeğin tanı olduğunu ve ölümlerin 375 binin üzerinde olduğunu ifade etti. Ülkemizde de her 12 erkekten biri için prostat kanseri riski var.

Prostat kanserinde risk grubunda yaş, genetik, etkin köken, obezite ve genetik yatkınlık gibi durumların etkili olabileceğini ifade eden Aghayev, düzenli prostat kontrollerinin yapılması gerektiğini ifade etti.

PROSTAT KANSERİ BELİRTİLERİ

Prostat kanserinin toplumdaki farkındalığının istenilen düzeyde olmadığını ifade eden Aghayev, erken evrede semptom göstermeyen prostat kanseri ile ilgili, “Genel olarak rastlanan prostat kanseri belirtileri üriner sistem semptomları şeklinde olsa da, ileri dönem prostat kanserinde kanser hücrelerinin yayılımına bağlı olarak sırt ağrısı, üst solunum sistem sorunları gibi geniş bir yelpazeyi içerebiliyor. Hatta bazı kişilerde hiçbir belirti görülmeyebiliyor. Genel olarak en çok rastlanan prostat kanseri üriner sistem kaynaklı belirtileri arasında idrar yaparken ağrı ve yanma, idrara başlama zorluğu, geceleri sık sık idrara çıkma, kesintili idrar akışı, idrarda ya da menide kan görülmesi, mesanenin tamamını boşaltamama hissi, ağrılı boşalma yer alıyor. Tüm bu semptomlar iyi huylu prostat büyümesinde ve başka hastalıkların üriner sistem üzerine etkisi ile de oluşabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle düzenli prostat kontrolleri hayati önem taşıyor” açıklamasında bulundu.

PROSTAT KANSERİNDE OBEZİTE RİSKİ

Uzman isim, yaptığı açıklamasının devamında obezitenin de prostat kanseri riskini artırdığını ifade ederek PSA testinin teşhis için önemli bir araç olduğunu vurguladı. Düzenli kontrollerin kanserde erken teşhis ve tedavi başarı şansının arttırdığını ifade eden Op. Dr. Aghayev, zamanında müdahale ile hastalıktan tamamen kurtulmanın mümkün olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER