Çocuk Hastalığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Derya Bekteş, yaptığı açıklamasında gribin influenza virüsünün yol açtığı bir hastalı olduğunu ifade ederek, gribin hızla bulaşabileceğini belirtti.
Grip olan kişinin kapalı ortama girmesinin son derece sakıncalı olduğunu ifade eden Bekteş, asansörlerin bu durumda ciddi risk barındırdığının da altını çizdi.
GRİP VE SOĞUK ALGINLIĞININ FARKI
Gribin soğuk algınlığına farklılıklar gösterdiğine değinen Dr. Bekteş, “200’den fazla virüs soğuk algınlığı yaparken influenza A ve B grip yapar. Gripte yüksek ateş, baş ağrısı, halsizlik ve öksürük daha şiddetli iken boğaz ağrısı nadirdir. Tanı boğaz sürüntü testi alınarak konulur. Antibiyotikler bakteri üzerinde etkilidir, virüslere etkisi yoktur. İlk 48 saat içinde tanı konulduğunda antiviral tedavi verilir. Tedavi destekleyicidir. Bol sıvı tüketimi, istirahat gerekirse ateş düşürücü ve kas ağrısını gidermek için parasetamol-ibuprofen kullanılabilir” dedi.
GRİP AŞISI HER YIL YPAILMALI
Gripten korunmada en etkili yöntemlerden birinin grip aşısı yaptırmak olduğunun altını çizen Dr. Bekteş, “Bir kez grip hastalığı geçirmek hastalığa karşı bağışıklık sağlamamaktadır. Intramuskuler yani kas içi ve deri altı enjeksiyon ile uygulanmalı ve işlem öncesi iyice çalkalanmalıdır. İnaktif yani ölü aşıdır. Her yıl kış aylarında görülmesi beklenen grip virüslerine karşı yeniden hazırlanır. Grip virüsü her yıl değişim gösterir. Her yıl yeni aşı yapılmalıdır. Aşı iyi tolere edilir. Genellikle yan etki görülmez. Aşı yerinde ağrı nadiren olabilir. Aşı sonrası nadiren hafif geçen 1-2 gün içinde kendiliğinden geçen nezle benzeri şikayetler oluşabilir. Sistemik ve lokal etkiler 24-48 saat içinde kaybolur” diye konuştu.
GRİP OLANLARIN AŞI YAPTIRMASINA GEREK YOK
Aşı dozlarının önemli olduğunu ifade eden uzman isim 6 ay ve 3 yaş arasında olan çocukların yarım doz, 4 haftadan sonra 2’nci dozu yaptırması gerektiğini ifade etti. Öte yandan grip virüsünü geçiren kişilerin aşı olmasına gerek olmayacağı belirtildi.