Bolu'daki otelde yaşanan yangın faciasının ardından karbonmonoksit zehirlenmeleri yeniden gündeme geldi. Doç. Dr. Atakan Savrun, zehirlenmeye karşı alınabilecek önlemleri anlattı.
Sincan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Atakan Savrun, AA muhabirine, karbonmonoksit zehirlenmesine karşı alınabilecek önlemlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
Karbonmonoksitin, kokusuz ve tatsız olduğu için ortama salındığında hissedilmesinin zor olduğunu vurgulayan Savrun, bu nedenle buna bağlı zehirlenmenin halk arasında "sessiz ölüm" diye adlandırıldığını belirterek "Özellikle 5 duyu organımızla, gözümüzle, kulağımızla fark edemeyebiliyoruz." dedi.
Karbonmonoksit zehirlenmesinin başlıca belirtilerine ilişkin bilgi veren Savrun, "Zehirlenme durumunda kişilerde bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi hatta bayılma ve komaya kadar gidebilen bir tablo olabilir. Kendimizde ve aynı evde kalan başka kişilerde de bulantı, kusma, baş dönmesi veya benzer semptomlar varsa, bunların olabileceğini düşünmemiz lazım." uyarısında bulundu.
ORTAMI HAVALANDIRMAK ÖNEMLİ
Savrun, zehirlenme belirtilerinin ortaya çıkması durumunda bulunulan ortamın hızlıca havalandırılması gerektiğini söyledi. Bunun yanında 112'yi arayarak yardım istenmesi gerektiğinin de altını çizdi.