Uzmanı uyardı! Tatilde dengeli beslenmeye dikkat!

Yaz aylarında beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yaşanabiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Durak, konu hakkında açıklamada bulundu.

Uzmanı uyardı! Tatilde dengeli beslenmeye dikkat!

Sıcak havalarda beslenme düzeni değişebiliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Durak, tatilde dengeli beslemenin öneminden bahsetti.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Durak, yazın artan sosyal aktiviteler ve tatillerde dengeli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara Durak, yaz aylarında sağlıklı gıda tüketilmesinin yanı sıra enerji seviyesini ve yaşam kalitesini arttıracak önerilerde bulundu. Durak, sıcak havalarda vücudun daha fazla su kaybettiğini belirterek, "Sıcak havalarda vücut daha fazla su kaybeder. Bu nedenle günde en az 8-10 bardak su içmeye özen gösterin. Su, vücudun nem dengesini korumasına ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Su tüketimini artırmak için dilimlenmiş meyve, nane yaprakları veya salatalık ekleyerek su, lezzetlendirilebilir" dedi.

Uzmanı uyardı! Tatilde dengeli beslenmeye dikkat!

YAZ MEVSİMİNDE NELER TÜKETİLİR?

Yaz mevsiminin sebze ve meyve açısından oldukça zengin bir dönem olduğuna anlatan Durak, su, vitamin ve mineral bakımından zengin salatalık, domates, biber, marul, ıspanak gibi taze sebzeler ile karpuz, çilek, kavun, şeftali gibi meyvelerin bolca tüketilmesi gerektiğini ifade etti. Durak, ağır ve yağlı yiyecekler yerine hafif ve serinletici olanların tercih edilebileceğini, yoğurt bazlı ayran aşı gibi soğuk çorbaların, salataların, yoğurtlu mezelerin ve cacığın yaz ayları için ideal seçenekler arasında olduğunu söyledi.

Durak, pirinç, beyaz ekmek gibi rafine edilmiş tahıllar yerine tam buğday ekmeği, kahverengi pirinç, yulaf gibi tam tahıllı besinlere yönelmek gerektiğini belirtti. Durak, "Tam tahıllar, daha fazla lif içerir ve sindirimi düzenler, ayrıca uzun süre tokluk sağlar. Kırmızı et yerine balık, tavuk, hindi gibi daha hafif protein kaynaklarını tercih edin. Ayrıca baklagiller, tofu ve az yağlı süt ürünleri de iyi protein kaynaklarıdır. Protein, kas kaybını önlemeye yardımcı olur ve enerji sağlar" ifadelerini kullandı.

Tatil dönemlerinde ve sosyal etkinliklerde özellikle beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Durak, porsiyon kontrolünün önemini vurguladı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER