Klima kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Doktor Müslim Gül, konu hakkında bilgilendirdi.
Artan sıcaklıklar nedeniyle klima kullanımı yaygınlaştı. Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Doktor Müslim Gül, klima kullanımının bilinçsizce yapıldığında ciddi hastalıklara neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Vatandaşın klimalı ortamlarda sağlık sorunu yaşamaması adına uyarılarda bulunan Müslim Gül, “Klima içerisinde biriken mikroplar, klimanın çalışmasıyla birlikte solunum yoluyla alınınca lejyoner hastalığı dediğimiz zor iyileşen ve özellikle soğukta üreyen virüslerin oluşturduğu birçok enfeksiyona neden olur. Klima karşısında çok uzun süre kalınmamalı ve klimalı ortamların sık sık havalandırılması lazım” diye konuştu.
KLİMA KULLANIMI ENFEKSİYONLARA NEDEN OLABİLİR
Klimanın yaydığı mikroplara dikkat çeken Gül, “Klima kullanımı üst solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Klima içerisinde biriken mikroplar, klimanın çalışmasıyla birlikte solunum yoluyla alınınca lejyoner hastalığı dediğimiz zor iyileşen ve özellikle soğukta üreyen virüslerin oluşturduğu birçok enfeksiyona neden olur. Öksürük ve ateşle başlayıp daha sonra göğüs ağrısı, akciğer enfeksiyonuyla, zatürreye çeviren hastalık gruplarıdır. Bunlar yoğun bakımda yatıracak kadar ağır hastalık gruplarıdır, çok hafife alınmamalıdır. Bu hastalık grupları antibiyotik ile bile çok zor iyileşen hastalıklar. Hatta bazen yoğun bakımda kaybettiğimiz hastalar bile oluyor" ifadelerini kullandı.
Klimanın direkt yüze vurduğu için yüz felci riskinin çok fazla olduğunu söyleyen Gül, klima karşısında çok uzun süre kalınmaması ve klimalı ortamların sık sık havalandırılması gerektiğini anlattı. Kalp ve Damar Cerrahi uzmanı Doktor Müslim Gül, özellikle yaşlıların ve çocukların kesinlikle klima karşısında uzun süre kalmamaları gerektiğinin altını çizdi.