Uzmanı uyardı! Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmayın!

Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak, gözlerde çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.

Uzmanı uyardı! Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmayın!

Yaz aylarında güneç ışınlarına uzun süre maruz kalabiliyoruz. Yaz güneşinin tehlikeli göz hastalıklarına neden olabileceğini anlatan Göz Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Doğan, açıklamalarda bulundu.

Göz Hastalıkları Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Doğan, güneş ışınlarına uzun süreli direkt maruz kalmanın tehlikeli göz hastalıklarına neden olabileceğini söyledi. Mahmut Doğan, “Gözün beyaz kısmında kanserli olmayan bir büyüme olan pterjiyum, uzun süreli güneş maruziyetiyle ilişkilendirilir. UV ışınları, retinanın merkezindeki makulanın hasar görmesine yol açabilir. Bu da merkezi görme kaybına neden olabilir” dedi.

Uzmanı uyardı! Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmayın!

KAR KÖRLÜĞÜ YAŞANABİLİR

Dr. Öğr. Üyesi Mahmut Doğan, göz yüzeyinin UV ışınlarına aşırı maruziyetinin korneada ağrılı bir iltihaplanmaya neden olabileceği ve bu durumdan dolayı "kar körlüğü" yaşanabileceğini söyledi. Kataraktın göz merceğinin bulanıklaşması sonucu ortaya çıkan ve görme kaybına yol açabilen bir durum olduğunu belirten Doğan, “UV (ultraviyole) ışınları, gözün merceğinde proteinlerin yapısını bozabilir ve bu bozulma zamanla merceğin bulanıklaşmasına yol açabilir” ifadelerini kullandı.

Mahmut Doğan, “UV400 etiketine sahip güneş gözlükleri kullanarak UV-A ve UV-B ışınlarına karşı koruma sağlayabiliriz. Bu, katarakt riskini azaltmanın en etkili yollarından biridir. Geniş kenarlı şapkalarla gözlerimizi doğrudan güneş ışınlarından koruyarak UV maruziyetini azaltabiliriz. Bununla birlikte güneşin en yoğun olduğu saatler olan 10.00 ve 16.00’da gölgede kalmaya özen göstermek gerekir" diye konuştu.

Düzenli göz kontrolü ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Doğan, bu sayede UV ışınlarının göz üzerindeki yan etkilerini azaltabileceğini anlattı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER