Uzmanı açıkladı! HPV hastalığının bulaşı için ten teması şart

Dünyada en yaygın görülen virüs tiplerinin başında gelen HPV hastalığı için Kasın Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Emre Özgü tarafından açıklama geldi. Özgü, yaptığı açıklamasında HPV bulaşıcı için ten temasının şart olduğunu belirtti.

Uzmanı açıkladı! HPV hastalığının bulaşı için ten teması şart

Uzman isim açıklamasında her 4 kadından 3’ünün hayatının bir döneminde HPV ile karşılaştığını söyledi. Virüslerin büyük bir kısmının ilk iki sene içerisinde bağışıklık sistemi tarafından temizlendiğini belirten uzman isim, her HPV enfeksiyonun da kansere neden olmayacağını söyledi.

HPV’nin dünyada en yaygın görülen virüs olduğunu ifade eden Doç. Dr. Özgü, HPV’nin 200 türü olduğunu ve bunların ortalama 40 tanesinin genital bölgede enfeksiyona sebep olabileceğini belirtti.

JİNEOKOLOJİK MUAYENE ŞART

Kadın sağlığı açısından, her yıl yapılan jinekolojik muayenelerin önemine işaret eden Doç. Dr. Özgü “Bu süreçte rahim ağzı kanseri için taramalar da yapılmaktadır. Devletin tarama programında 30-65 yaş arası kadınlara beş yılda bir HPV testi uygulanır; pozitif sonuç alınırsa, smear testi ile hücresel değişiklikler incelenir ve gerekirse hastalar uzmanlara yönlendirilir. Uluslararası kılavuzlar ise, üç yılda bir HPV ve smear testinin birlikte yapılmasını önerir” dedi. Bu testlerin HPV'nin vücutta oluşturduğu değişiklikleri erken aşamada tespit ettiğini; bununla birlikte diğer takip ve tedavi seçenekleri uygulandığında rahim ağzı kanserinin yüzde 100 engellenebilme potansiyeline sahip olduğunu vurguladı.

9 YAŞINDAN İTİBAREN AŞILAMA YAPILABİLİR

HPV aşısında temel hedef kitlenin “9 ila 15 yaş arasındaki HPV ile karşılaşmadığı bilinen çocuklar” olduğunu belirten Doç. Dr. Özgü 11-13 yaş grubunda yüksek bir bağışıklık yanıtı alındığını aktardı. Tüm anne babalara bu aşıyı tavsiye eden Doç. Dr. Özgü “Bir baba olarak ben de kendi çocuğumun aşılanmasını planlıyorum. Aşılamayı sadece kız çocukları olarak düşünmeyin erkek çocukları da hem kendilerini hem de kız çocukları korumak için aşılanması gerekir” dedi.

Uzman isim açıklamasının devamında daha çok virüsü kapıp kapmadığını bilemeyen kadınlar için aşı uygulamasının yararlı olduğunu belirtti. HPV virüsü için aşı uygulamasında üst yaş sınırı olmadığını söyleyen Özgü, bu aşının ülkemizdeki aşılama programına da alınması gerektiğini belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER