Konu ile ilgili açıklamaya Dahiliye Uzmanı Doktor Banu Başer tarafından yapıldı. Başer, yaptığı açıklamasında diyabet hastalarının düzenli olarak yaptırdığı rutin kontrollerinin yanı sıra ayak tabanı kontrolü yapılması gerektiğini belirtti.
RUTİN KONTROL ÖNEMLİ
Diyabet hastalığında çıkan yaralar vücut tarafından çok zor iyileştiriliyor. Bu sebeple uzman isim ayak tabanında çıkan bir yaranın ayağı kaybetmeye kadar gidebileceğini söyledi.
Yapılan tedavilerdeki amaçlarının organ hasarını engellemek olduğunu belirten Uzm. Dr. Banu Başer, “Diyabet hastaları düzenli kontrolleriyle beraber işte kan kontrolleri, göz kontrolleriyle beraber kendileri açısından özellikle düzenli ayak tabanı muayenesi yapmalarını öneriyoruz” dedi.
AYAK TABANI MUAYENESİ YAPILMALI
Ayak tabanı muayenesi yapılması önerisinde bulunan Dr. Başer, “Uzun dönemde vücut sinir fonksiyonlarını kaybedebileceği için vücudun sıcak-soğuk özellikle ağrıyı hissetmesi engellenebiliyor. Mesela hasta hiç fark etmiyor, ayak tabanında başlayan yara enfeksiyonu, o ayağını kaybına kadar neden olabiliyor. Çünkü ciddi enfeksiyonlar oluşabiliyor. Tedaviye direnç oluşabiliyor. Bu nedenle diyabet hastaları düzenli kontrolleriyle beraber işte kan kontrolleri, göz kontrolleriyle beraber kendileri açısından özellikle düzenli ayak tabanı muayenesi yapmalarını öneriyoruz. Çünkü gelişen bir enfeksiyon fark etmemiş olabiliyorlar. Ayak tabanı normalde görme alanında olmadığı için” dedi.
Uzmanlar, yaptığı açıklamasında şeker hastalığının tamamen iyileşebilen bir hastalık olmadığını dile getiriyor. Bu sebeple diyabet tanısı alan bir kişinin yaşam boyunca yediklerine ve kullanması gereken ilaçları düzenli kullanmasına dikkat etmesi gerekiyor.
NOT: Haberimiz teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır.