Uzman isim endometriozisin belirtilerini sıraladı

Günlük hayatı bile olumsuz olarak etkileyebilecek olan endometriozis çoğu kadın tarafından bilinmiyor. Adet dönemi dışında da benzer ağrılara ve belirtilere neden olabilecek rahatsızlığa ilişkin uzman isim belirtileri tek tek açıkladı.

Uzman isim endometriozisin belirtilerini sıraladı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Rana Karayalçın, yatığı açıklamasında kadınların yaşayacakları endometriozis belirtilerini fark etmeleri halinde çekinmeden hemen doktora başvurmaları gerektiğini ifade etti.

Halk arasında çikolata kist olarak da adlandırılan endometriozis normal adet ağrısına göre biraz daha ağır seyredebiliyor. Kişinin günlük hayatını idame ettirmesine izin vermeyen bu rahatsızlığın tıbbi açıdan tam nedeni bilinmiyor.

ENDOMETRİOZİS AĞRISI GÜNLÜK HAYATI SEKTEYE UĞRATABİLİR

Adet döneminde veya bundan bağımsız olarak karın alt bölgesinde ağrı ile kendini belli ettiğine değinen Prof. Dr. Karayalçın “Normal bir adet ağrısı kişinin okula gitmesini, işe gitmesini veya normal aktiviteler yapmasını engellemez. Buradaki ağrı bunun ötesinde, gündelik hayatı sekteye uğratacak bir ağrıdır. Bunun dışında bel ağrısı, ağrılı cinsel ilişki, idrar yaparken ağrı, bağırsak hareketlerinin ağrılı olması özellikle adet döneminde iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık görülebilir. Eğer adet sırasında bu şikayetleriniz varsa doktora başvurmanız gerekir” diye konuştu.

Prof. Dr. Karayalçın endometriozisin tüpleri tıkayarak spermin yumurtaya ulaşmasına engel olabileceği; yumurta ve sperme zarar verebileceği; çocuk sahibi olmada güçlük oluşturabileceğini konusunda uyarıda bulundu.

BELİRTİLERE DİKKAT

Belirtiler gözlemlendiğinde ilk olarak doktora başvurup şikayetleri tanımlamak, ağrının yeri, süresi ve eşlik eden sorunların ne olduğunu anlatmak gerektiğini belirten Prof. Dr. Karayalçın jinekolojik muayenede yumurtalık kisti ve rahim arkasına yapışıklığın tespit edilebileceğini ifade etti. Tanı sürecinde endometrioma veya çikolata kisti olarak bilinen yumurtalık kistlerinin tanısı için ultrason; hastalığın yerleşimi ve boyutu hakkında bilgi vererek cerrahi planlamada yardımcı olması için MR görüntüleme yöntemlerinin kullanılabileceğini söyledi. Laparaskopinin de göbek deliğinden yapılan yapılan küçük bir kesi ile karın organlarının görüntülenmesini, hastalığın yerleşiminin ve genişliğinin tanımlanmasını sağladığını ve dokudan örnek alınarak tanıyı kesinleştirebileceğini sözlerine ekledi.

Uzman isim yaptığı açıklamasında rahatsızlıkta ilk aşamanın ağrının giderilmesi üzerine olduğunu belirtti. Risk faktörleri arasında adet döngüsünün 28 günden kısa olması, adet kanamasının uzun ve fazla olması ile erken yaşta adet görmek bulunuyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER