Uyurgezerlik neden olur? Uyurgezer birini uyandırmanız gerekiyorsa bunu uygulayın!

Bir uyku bozukluğu olan uyurgezerlik hakkında bazı ayrıntılara dikkat edilmesi gerekiyor. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik, konu hakkında bilgilendirdi.

Uyurgezerlik neden olur? Uyurgezer birini uyandırmanız gerekiyorsa bunu uygulayın!

Birçok insan uyurgezerlik sorunu yaşıyor ve bu uyku bozukluğunun neden olduğu merak ediliyor. Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik, uyurgezerlik hakkında açıklamalarda bulundu.

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik, konu hakkında bilgiler verdi. Cemil Çelik, "Kişinin uyurken yataktan kalkıp yürüyebileceği ve diğer etkinliklerde bulunabileceği bir uyku bozukluğuna uyurgezerlik adı verilir. Uyurgezerler genellikle uyku sırasında tamamen bilinçsizdir. Uyurgezerlik, araştırmalara göre daha çok çocukluk döneminde başlar ve ergenlik döneminde en yaygın olarak görülür, ancak yetişkinlerde de ortaya çıkabilir. Öte yandan uyurgezerlik, hafif ve geçici bir durum olarak bilinir" dedi.

UYURGEZER NASIL DAVRANIR?

Uyurgezer kişilerin uyurgezerlik sırasında nasıl davrandığı hakkında konuşan Çelik, "Uyurgezerlik sırasında kişi, yataktan kalkıp yürür, konuşur, çevresini keşfeder, giysi düzenler hatta ev işleri yapar. Bunlar genellikle kısa süreli ve otomatik olarak gerçekleştirilen aktivitelerdir. Uyurgezerlik sırasında kişi genellikle uyanık izlenimi vermez ve sonradan bu olayları hatırlamaz" diye konuştu.

Uyurgezerlik neden olur? Uyurgezer birini uyandırmanız gerekiyorsa bunu uygulayın!

UYURGEZERLİK NEDENLERİ

Uyurgezerlikte altta yatan nedenler arasında neler olduğu da merak edilen konular arasında yer alıyor. Çelik, "Stres, yorgunluk, anksiyete, uykusuzluk, uyku apnesi, uyku sırasında solunum bozuklukları, genetik faktörler ve bazı ilaçlar sayılabilir, genellikle tıbbi bir müdahale gerektirmez ve birçok kişi için çocukluk döneminde kendiliğinden geçer. Ancak, uyurgezerlik tehlikeli durumlara neden olabilir, bu nedenle ciddi vakalarda tıbbi yardım ve yönetim gerekir" ifadelerini kullandı.

UYURGEZER KİŞİYİ UYANDIRIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Uyurgezer kişiyi uyurgezerlik esnasında tehlikelerden uzaklaştırmak gerektiğini anlatan Cemil Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Durumlarının farkında olmadıkları için sarsıcı bir uyanış korku, kafa karışıklığı veya öfkeye neden olur. Mümkünse uyurgezer bir kişiyi olası tehlikelerden uzaklaştırıp yatağa geri döndürmeye çalışın. Sakin, yatıştırıcı bir ses ve en fazla hafif bir dokunuş onları yönlendirmede faydalı olacaktır. Uyurgezer bir kişiyi uyandırmanız gerekiyorsa, bunu elinizden geldiğince nazik bir şekilde yapmaya çalışın."

Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Cemil Çelik, uyurgezer kişinin uyandığında muhtemelen şaşkınlık yaşayacaklarını da sözlerine ekledi.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER