Türkiye'de ortalama menopoz yaşı 47'ye düştü!

Kadınların korkulu rüyası olan menopoz konusunda uzmanlar uyarılarda bulunurken Türkiye'de kadınlarda menopoz yaşı ortalaması 47'ye düştü. Dünya geneli ortalama ise 51 oldu.

Türkiye'de ortalama menopoz yaşı 47'ye düştü!

Menopoz belirtileri ve erken menopoz tedavisi kadınlar tarafından araştırılmaya devam ederken Türkiye'de ortalama menopoz yaşının dünya ortalamasının altına düştüğü belirtildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Selen, menopoz belirtileri ve yaşı hakkında önemli açıklamalarda bulunurken her kadında belirtinin farklı olduğunun altını çizdi.

MENOPOZ NEDİR, SINIFLARI NELERDİR?

Türkiye’de ortalama menopoz yaşının 47 olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Selen, semptomların kişiden kişiye farklılık gösterdiğini, olumsuz etkileri azaltacak hormon tedavisinin de kişiye özel planlanması gerektiğine dikkat çekti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Selen, menopoz kelimesinin son adet kanaması anlamına geldiğini aktararak, 1 yıl boyunca hiç adet kanaması olmaması durumunda kesin menopoz tanısı konulabileceğini söyledi.

Menopozun fizyolojik bir süreç olduğunu ifade eden Dr. Selen, “Yumurtalıkların fonksiyonunu kaybetmesi, doğurganlığın sonlanması, östrojen ve progesteron hormonlarının salınımının olmaması ile gerçekleşir. Bu fizyolojik süreç semptomların başladığı perimenopozal dönem ile başlar, menopoz ve sonrasındaki 12 aylık süreç ve ardından gelen postmenopozal dönem ile ilerler. Erken menopoz, doğal menopoz ve cerrahi menopoz olarak sınıflanabilir” dedi.

MENOPOZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ortalama menopoz yaşının dünyada 51, Türkiye’de ise 47 olduğunu dile getiren Dr. Selen; bu sürecin 45-55 yaş arası hiçbir etken olmadan yaşanmasının doğal menopoz olduğunu, 40 yaşından önce geliştiğinde erken menopoz denildiğini, herhangi bir cerrahi müdahale sırasında yumurtalıkların alınmasıyla gelişmesinin ise cerrahi menopoz olarak adlandırıldığını anlattı.

Menopoz yaşının en çok genetik tarafından belirlendiğini ancak ırk, beslenme, doğum sayısı, sigara, ilaç kullanımının da etkili olabildiğini söyledi. Menopozun ilk bulgularının görüldüğü yani perimenopozal dönemin ortalama 2 ila 8 yıl kadar devam ettiğini belirten Dr. Selen; sürecin öncelikli olarak adet düzensizliği ile başladığını, sıcak basmaları, vajinal kuruluk, gece terlemeleri, uykusuzluk, sinirlilik, depresyon ve cinsel isteksizlik ile devam ettiğini dile getirdi. Ayrıca bu semptomların görülme sıklığı ve süresinin kişiden kişiye göre değişiklik gösterdiğini sözlerine ekledi.

Kadınların adet kesilmesi yaşadıkları durumlarda mutlaka menopozun yanı sıra hamilelik ihtimalinin de değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar 21 günü aşan adet gecikmesi, ara lekelenmeler gibi durumlarda da mutlaka doktor muayenesinden geçilmesi gerektiği ifade edildi. Bu dönemde kadınların egzersiz yapmaları ve D vitamini almaları önerildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER