Temizlik yaparken sakın bunu kullanmayın! Resmen ömrünüzü kısaltıyor

Koronavirüsten sonra temizlik algımız ciddi oranda değişti. Virüslerden kurtulmak için daha sık temizlik yapmanın yanı sıra daha sık kimyasal kullanmaya başladık. Ancak temizlik yaparken asla o ürünü kullanmayın! Resmen ömrü kısalttığı belirtildi. İşte detaylar..

Temizlik yaparken sakın bunu kullanmayın! Resmen ömrünüzü kısaltıyor

Uzmanlar, temizlik yapılırken, mümkün olduğu kadar kimyasal deterjanlardan uzak durulması gerektiğinin her fırsatta altını çiziyor. Ömürden neredeyse 10 yıl eksilttiği iddia edilen o ürünü eğer evinizde varsa hemen çöpe atın!

GENELLİKLE KOKU İÇİN TERCİH EDİLİYOR

Naftalinler, genellikle evlerde hoş kokuları sebebi ile tercih edilir. Giderlerden gelen kötü kokuları engellemesi ya da böcek çıkmasını engellemesi sebebiyle hemen hemen her evde var! Ancak sağlık açısından son derece zararlı olduğu bilinen naftalinin içerisinde nonilfenol etoksilat bulunuyor. Bu kansorejen madde aslında evimizdeki pek çok deterjan içerisinde bulunuyor.

DR. ÖZ UYARDI

Dr. Mehmet Öz, daha önce yaptığı açıklamasında naftalin toplarının göründüğü kadar masum olmadığını ve son derece zararlı olduğunun altını çizdi. Naftalin toplarına karşı uyaran uzman isim, naftalinin genel olarak banyo, lavabo ve dolap içlerinde sık sık kullandığını belirtti.

Temizlik yaparken sakın bunu kullanmayın! Resmen ömrünüzü kısaltıyor

KANSER RİSKİ VAR

Konu ile ilgili KTÜ Fen Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı ev ve iş yerlerinde bilinçsiz olarak naftalin kullanılmasının kanser riskini ortaya çıkardığını belirtti. Ülkemizde naftalin kullanımının yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade eden uzman isim, naftaline uzun bir süre maruz kalındığında gırtlak kanseri riskinin artabileceğinin altını çizdi.

TÜRKİYE'DE YAYGIN OLARAK KULLANILIYOR

Kolaylı, yaptığı değerlendirmesinde, “Türkiye'de ise naftalin kullanımı yoğun şekilde devam etmekte. Riskler göz ardı edilmektedir. Naftalinin salgıladığı kimyasala uzun süre maruz kalınması durumunda akciğer ve gırtlak kanseri riski artmaktadır. Dolayısıyla bu ürünün zararlarından korunmak, sağlık adına doğru bir yaklaşım olacaktır"

Zararlı olan bu naftalinlerin kullanması yerine bitkisel uçucu yağlar ya da direkt olarak naftalin topları tercih edilebilir.

SONRAKİ HABER