Temel Reis hepimizi kandırmış! Resmi rapor hatayı ortaya koydu meğer ıspanak...

Annelerin çocuklarına yedirmek için en çok mücadele ettiği sebzeler arasında yer alan Ispanak, Temel Reis çizgi filmine de konu olmuştu. Çizgi film annelerin de destekçisi haline gelmişti.

Temel Reis hepimizi kandırmış! Resmi rapor hatayı ortaya koydu meğer ıspanak...

Demir kaynağı besinler denildiğinde akla ilk gelenlerin başında yer alan ve pek çok kişinin ilk 3 içerisinde sayacağı ıspanağın aslında demir zengini olmadığı açıklandı. Bitkilerin profesörü olarak kabul edilen Prof. Dr. Aysun Bay konu hakkında çok konuşulacak açıklamalarda bulundu. Ispanağın demir zengini olduğu şehir efsanesi çıktı!

ISPANAK DEMİR ZENGİNİ Mİ, ISPANAĞIN FAYDALARI NELER?

Ispanağın demir açısından zengin olduğuna dair yanlış bir inanışın 1930’larda yapılan bir bilimsel hataya dayandığını ifade eden Bitkilerin Profesörü Aysun Bay, “Temel Reis çizgi filminin etkisiyle bu yanlış bilgi hızla yayıldı. Ancak, ıspanak yine de içerdiği A, C, K vitaminleri ve minerallerle sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmaya devam ediyor” dedi.

Temel Reis (Popeye) karakteriyle dünya çapında ünlenen ıspanak, Türkiye’de geniş bir üretim ağına sahip. Serin iklimleri seven bu besleyici sebze, başta Marmara, Ege, İç Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz bölgeleri olmak üzere birçok şehirde yetiştiriliyor.

Ispanağın demir açısından zengin olduğuna dair yanlış bir inanış, 1930’larda yapılan bir bilimsel hataya dayanıyordu. Temel Reis çizgi filminin etkisiyle bu yanlış bilgi hızla yayıldı. Ancak, ıspanak yine de içerdiği A, C, K vitaminleri ve minerallerle sağlıklı bir diyetin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.

LABORATUVAR HATASI YAPILMIŞ!

Prof. Bay yapmış olduğu açıklamasında 1870'li yıllarda yapılan araştırmalarla besinlerin içeriklerinin incelendiğini, bu araştırma programı kapsamında ıspanakta incelenen sebzeler arasında yer aldığını belirtti. Ispanağın içerdiği demir miktarını kayıt altına alırken araştırmacaların hata yaptıkları ve şehven demir değerinin 10 kat fazla yazdıklarını belirten Prof. Bay hata düzeltilemeden Temel Reis karakterinin ortaya çıktığını bunun da ıspanağın ününe ün kattığını belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER