Telefonu olan herkes ilgilendiriyor! Bu hastalık riskini hepimiz taşıyoruz aman dikkat

Yapılan araştırmalar sonucunda bir Türk insanının günde ortalama 70 kez cep telefonuna baktığı ortaya çıktı.

Telefonu olan herkes ilgilendiriyor! Bu hastalık riskini hepimiz taşıyoruz aman dikkat

Gelişen ve yaygınlaşan teknoloji ile birlikte bugün yediden yetmişe birçok kişi telefon sahibi olurken her hanede en az iki cep telefonu bulunuyor. Dünyanın neredeyse tamamen dijitale dönmüş olması telefonların hayatımızın bir parçası haline gelmesine neden olurken günde cep telefonumuza kaç kez baktığımızı hiç düşündünüz mü?

Yapılan araştırmalar sonucunda bir Türk insanının günde ortalama 70 kez cep telefonuna baktığı ortaya çıktı. Neredeyse tüm hayatımızı cep telefonundan yönetmeye başlarken cep telefonunu bir bağımlılık haline getirmenin ileride belli başlı hastalıkları da peşinde getirdiği açıklandı.

82ce638ccd5c7da86939d6713b9900b9b3286705.png

OMURGA SAĞLIĞI ÇOK ÖNEMLİ!

Cep telefonu bağımlılığı artık çok küçük yaşlardan itibaren başlarken bu durum omurga hastalıklarını da 10 yaşa kadar indirdi. Yeni hastalığın adı tıp literatürüne ‘Cep Boyun Hastalığı’ olarak girdi. Özel Göztepe Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Op. Dr. Ayhan Kara tarafından yapılan açıklamada telefon bağımlılığının omurgaya zararları hakkında bilgi verdi. Uzman isim omurga sağlığının korunması için nelerin yapılması gerektiğini belirtti.

Op. Dr. Kara ekran başında uzun zaman geçirmenin nelere neden olduğunu belirtirken şunları söyledi;

''Ekran başında uzun saatler geçirmek boyun ve omuz bölgesindeki kaslarda ağrıya neden olmakla beraber omurga eğriliği, kamburluk (kifoz) denen omurganın öne doğru eğilmesi, öncelikle boyun, sonra bel bölgesinde eğilmelere yol açmaktadır. Telefon ekranına bakarken başımızın uygun olmayan pozisyonda uzun süre kalması, boyun kaslarının yorulmasına, gerilmesine ve boyun ağrısına yol açabiliyor. İngilizce tıp literatüründe 'Text neck syndrome' veya 'tech neck' olarak tanımlanan bu durum Türkçe'ye 'Cep Boyun Hastalığı' olarak çevrilmiş, literatüre kaydedilmiştir" dedi. Op. Dr. Kara, omurganın en büyük düşmanının uzun oturma ve hareketsizlik olduğunu söyleyerek "

omurga-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir-001.webp

İLK BELİRTİ AĞRI!

Sağlıklı bir omurga hakkında konuşan Op. Dr. Kara "Düzgün bir duruş (postür), bu eğrilikleri dengede tutmak anlamına gelir. Oysa teknoloji bağımlılığı ve çalışma ortamındaki artan stres yükü, kas-iskelet sistemi hastalıklarının daha çok görülmesine neden olur. Teknolojik ürünlerin yoğun kullanımı sonucu daha az kullanılan kaslar giderek zayıflar ve bu da eklemlere binen yükü artırır. Ayrıca bilgisayar gibi ürünlerin kullanımında uzun süre oturulması düzgün duruşu bozar ve omurgaya binen yükü dengesiz hale getirir. Buna bağlı olarak ortaya çıkan ilk belirti ise ağrıdır." ifadelerini kullandı.

SONRAKİ HABER