Stres ve depresyon kadınları kalpten etkiliyor

Kalp rahatsızlıkları günümüzde son zamanlarda ciddi artış göstermeye başladı. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın, yaptığı açıklamasında kadınlarda stres ve depresyonun kalbi etkilediğini belirtti.

Stres ve depresyon kadınları kalpten etkiliyor

Depresyonun bireyin hayat ile olan bağını azalttığını ifade eden uzman isim, kişinin bu süreç içerisinde dışarıya çıkmadığını, ilaçlarını almadığını ve etrafla ilişkisini kestiğini söyledi. Yaşanan tüm bu durumların kalp ve damar hastalıklarına olan etkisi vurgulandı.

Depresyon hastalığının tedavisinde mutlaka kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi noktasında hayati açıdan öneme sahip olduğunu söyleyen uzman isim, hastalıkta sosyal çevre desteğine de değindi.

Depresyon, bireyin hayatla bağını azaltarak fiziksel sağlığına özen göstermesini engelliyor. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) tarafından düzenlenen 18. Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Ulusal Kongresi'nde açıklamalarda bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Murat Sargın, kadınlarda kardiyovasküler hastalıkları ele aldığı sunumunda psikososyal faktörlerin de hastalıkların oluşumunda risk faktörlerinden biri olduğunu dile getirdi.

KADINLARDAKİ RİSK DAHA FAZLA

Doç. Dr. Sargın, depresyonun kadınlarda kardiyovasküler hastalık riskini yüzde 64 oranında artırdığını belirtti. Sosyal izolasyon ve bakım verme rollerinin kadınlar üzerinde kronik strese neden olduğunu ifade eden Sargın, depresyondaki kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının görülme oranının yüzde 50-60 daha fazla olduğunu söyledi.

DEPRESYON KALBİ NASIL ETKİLİYOR?

Depresyonun insan üzerinde yaptığı etkilere değinen Sargın, bu durumu şu sözlerle açıkladı: “Depresyondaki bir kişi dışarı çıkmıyor, güneş ışığı almıyor, ilaçlarını kullanmıyor ve etrafıyla ilişiğini kesiyor. Stres seviyesi artıyor ve buna sigara gibi zararlı alışkanlıklar da eklenebiliyor. Tüm bunlar kalp ve damar hastalıklarının risk faktörlerini artırıyor.”

SOSYAL DESTEĞİN ÖNEMİ

Doç. Dr. Sargın, depresyonun getirdiği yalnızlığın, bireylerin doktora başvurmasını engellediğini ancak sosyal çevresi tarafından desteklenen bireylerin, tedavi süreçlerine daha kolay ikna edildiğini kaydederek, sürecin zorluklarını şu sözlerle aktardı: “Depresyondaki bir hastayı doktora yönlendirmek sosyal çevre desteği olmadan oldukça zor. Yakın çevresi bu süreçte önemli bir rol oynuyor”

Uzman isim yaptığı açıklamasında kadınlardaki kardiyovasküler hastalık riskinin yüzde 64 seviyesine artış gösterdiğini söyledi. Kalp hastalığını tetikleyen sebeplerin başında depresyon olduğunun da altı çizildi.

NOT: Haberimiz teşhis ya da tedavi niteliği taşımamaktadır.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER