Sigara tiryakiliği sağlık açısından çok büyük bir sorun olarak biliniyor. Sigarayı bırakmak isteyen sigara tiryakileri bunu hayatlarının bazı dönemlerinde deniyorlar ama başarılı olamıyorlar. Sivas’ta Sağlık Bakanlığı Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Salığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezine başvuran sigara tiryakileri uygulanan yöntemlerle sigarayı bırakıp bir daha ellerine dahi almıyorlar.
Sivas’ta yaşayan 62 yaşındaki Rahmi Kızıltaş 47 yıldır tiryaki seviyesinde sigara kullanıyordu. Nefes darlığı ve diğer sağlık sorunları ile karşılaşınca Rahmi Kızıltaş sigarayı bırakmak istedi. Ancak bunu tek başına başaramayacağını biliyordu. O da Sağlık Bakanlığı Sivas Merkez İbn-i Sina Toplum Salığı Merkezi Sağlıklı Hayat Merkezinin yolunu tuttu.
HAYATI DEĞİŞTİ!
Burada sigara bırakma polikliniğinde görev yapan Uzman Dr. Sergen Aygüneş ile tanışan Kızıltaş, aldığı ücretsiz destek ile 47 yıllık sigara bağımlığını yendi. Sigara bağımlılığından kurtulan ve sağlıklı bir hayata merhaba diyen Kızıltaş, maddi olarak da rahatladığını belirterek, “Maddi olarak yaşadığım rahatlığı eşimle yemeğe çıkarak değerlendiriyorum” dedi.
Uzman Dr. Sergen Aygüneş ise sigara bağımlılığının kişiye özel tedavi yöntemleriyle başarıyla aşılabileceğini vurguladı. Aygüneş, Sivas Sağlıklı Hayat Merkezi'ne başvurarak sigarayı bırakmak isteyen herkese ücretsiz danışmanlık hizmeti verildiği belirtti.
KİŞİYE ÖZEL SİGARAYI BIRAKMA YÖNTEMLERİ
Sigarada bazı alışkanlıkların çağrışımı artırdığına değinen Uzm. Dr. Sergen Aygüneş, “Buraya alo 171 ya da Sivas Sağlıklı Hayat Merkezini arayıp randevu alan danışanlarımız gelebilmekte. Poliklinikte görüşme süremiz 40 ila 60 dakika arasında değişmekte. Kişiye özgü bir görüşme yapıyoruz. Kişi neden sigara içiyor? Neden bağımlı oldu? Bırakmakta neden zorlanıyor? Kişiye bunu örneklerle birlikte detaylı bir şekilde anlatıyoruz. Kişi geldiği süreci doğru anlar ve bunu hayatın doğru bir şekilde entegre ederse bırakma sürecini daha da kolaylaştırıyor. Sigarada bazı alışkanlıklar çağrışımı artırıyor. Dert keder sigarası, keyif sigarası, el dudak tiryakiliği, bunlar bırakma sürecinde bizi zorlayan, kişiye sigarayı hatırlatan şeyler. Bunlarla nasıl başa çıkılabileceğini nasıl müdahale edinilebileceğini anlatıyoruz. Bu sürecin daha kolay geçirilebilmesi için bizim bazı ilaçlarımız var. Kişiye özgü tedavi uygulamaya çalışıyoruz. Temelde üç tedavi yöntemi var ama önceki tedavi deneyimleri varsa ve bunlardan hangilerinden fayda görüp görmediğine bakıyoruz ve yine kişinin yaşıyla birlikte kullanmasına herhangi bir mani var mı? Bunları araştırıyoruz. Kişiye en uygun tedaviyi uygulamaya çalışıyoruz. Kişilerin daha rahat ve daha az yoksunluk çekerek bırakmasını sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
Sigara tiryakilerinin sigarayı bırakmalarına olanak sağlayan bu uygulamadan faydalananların sayısı her geçen gün artıyor. Sigarayı bırakmayı gerçekten isteyen kişiler bu merkeze başvuru yaparak yeni bir hayat için önlerindeki engeli aşıyorlar. Bunu başarabilen kişiler hem ekonomik olarak bir rahatlık yaşıyorlar hem de sağlıklarını yeniden geri kazanıp sevenlerini mutlu ediyorlar.