Tüm dünyada yayılan ve Türkiye'de ağır sonuçlar doğuran Covis-19 pandemisinin ardından endişe veren bir hastalık sürecine girildi. Hava sıcaklıklarının düşmesi ve kış mevsimi ile beraber hastalıkların görülme sıklığı artarken bu kez ‘’Türkiye'de sessiz bir pandemi mi yaşanıyor?'' sorusuna yanıt aranmaya başladı. Son dönemde hemen herkes hasta iken bu hastalığın ağır seyrettiği ve vatandaşların da çoğunlukla hastanelere müracaat ederek acil servis ya da yoğun bakımlarda müdahale edildiği bildirildi.
Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda görevli Prof. Dr. Alper Şener, sömestr döneminin başlamasıyla birlikte çocuklar ve 65 yaş üstü için riskli dönemin devam ettiğini açıkladı. Kış şartlarından dolayı kalabalık ortamlarda sıklıkla bulunan vatandaşlar uyarılırken bulunulan ortamların da havalandırılması gerektiği vurgulandı. Prof. Dr. Alper Şener, ‘’Virüsler tatile çıkmıyor'' diyerek vatandaşları önemli bir hususta uyardı.
RİSKLİ DÖNEM DEVAM EDİYOR ZATÜRRE RİSKİNE KARŞI DİKKAT
Prof. Dr. Alper Şener, hastayken ve enfekte halde iken tatile çıkmanın doğru olmadığına dikkati çekerek kış tatili, kar alanları ve kaplıca tatillerinin yoğun olması, kapalı alan, buhar, nem riski, bulaş riski açısından yüksek taşıdığını belirterek, "Sömestr döneminin başlamasıyla birlikte aslında özellikli hasta grupları için, çocuklar ve 65 yaş üstü için riskli dönem devam ediyor. Virüs tatile çıkmıyor. Özellikle büyükleri ziyaret edeceksek, enfekte, boğaz ağrısı, üşüme titremesi, öksürüğü olan çocukları büyüklerimizin yanına götürmemek gerekiyor.'' dedi.
Maske kullanımının önemine dikkati çeken Prof. Dr. Şener, "Bu devam eden kuru öksürükler her zaman enfeksiyon devam ettiği yada enfeksiyonla ilgili ardışık etkinin ortaya çıktığı anlamı çıkmıyor. Burada iki farklı risk söz konusu. Devam eden tablolarda öksürükle birlikte baş ağrısı, kulak ağrısı, balgam varsa çocuklarda bakteriyel enfeksiyon riski oluşuyor.
Bundan sonraki dönemde. Buna dikkat etmek gerekiyor. Yani sinüzit, orta kulak iltihabı, zatürre gibi tabloların başlayıp, başlamadığını görmek lazım. O yüzden tatile gitmeden önce mutlaka bir hekim değerlendirmesinden geçmesinde fayda var. Bu şikayetler devam ediyorsa" diye konuştu.
ZATÜRRE BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zatürre belirtileri arasında yüksek ateş, titreme, öksürük, iltihaplı balgam, nefes darlığı ve güçsüzlük yer alırken birkaç gün devam eden halsizlik, iştahsızlık ve nefes darlığı da zatürre kaynaklı belirtiler arasında sayılıyor.
Hastaların öksürmesi ve hapşırmasıyla havaya yayılan damlacıkların solunması ya da bu patojenlerin bulunduğu cisimlerle temas, hastalıkların yayılmasında başlıca etkenler olarak sıralanırken hijyen kurallarına dikkat etmek, maske kullanmak ve bulunulan ortamları sık sık havalandırmak da büyük bir önem taşıyor.
Haberankara.com