Türkiye'de sigara tüketimi ne yazık ki artış gösterirken en üzücü olan ise sigara içenlerin yaş ortalamasında yaşanan düşüş oldu. Yani hem sigara içenlerin sayısı arttı hem de sigara içenlerin yaş ortalaması düştü. Uzmanlar sigara tiryakiliği ile akciğer kanseri hastalığı arasındaki yakın ilişki hakkında sigara içenleri uyardı.
HER 4 AKCİĞER KANSERİNİN 3'Ü SİGARA TİRYAKİLİĞİ İLE İLİŞKİLİ!
İç Hastalıkları ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Umut Demirci ise "Akciğer kanseri, en önemli halk sağlığı sorunlarından biri. Bizim toplumumuzda da Batılı toplumlarda da en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan kanser türü. Akciğer kanseri, kadınlara göre erkeklerde iki kat daha fazla görülüyor." bilgisini paylaştı.
Akciğer kanserinin en önemli nedenlerinden birinin sigara olduğunu vurgulayan Demirci, "Sigara içen bireylerde akciğer kanseri görülme riski, diğer bireylere göre 30 kata varan bir oranda fazla. Her 4 akciğer kanserinin 3'ü sigara ile ilişkili. Erken tanıda 20 yıl ve üstünde sigara içme öyküsü olan yüksek risk grubu olarak tanımladığımız kişilerde düşük doz tomografi taramaları önemli. Bunlar ülkemizde henüz rutin taramalara girmedi, bazı dezavantajları da var ama yüksek risk grubu açısından önem arz ediyor." diye konuştu.
Demirci, sigara içmeyen bireylerde de çevresel maruziyet gibi farklı faktörler sonucu akciğer kanserinin ortaya çıkabildiğini belirtti.
SBÜ Gülhane Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ve Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. İsmail Ertürk mide ve özofagus (yemek borusu) kanserleriyle ilgili bilgi verdi.
Uzmanlar yemek borusu kanserinin de yüzde 90 oranında alkol ve sigara nedeniyle oluştuğunu belirtirken sindirim sistemi kanserlerinde de sigaranın büyük bir risk faktörü olduğu vurgulandı. 40-45 yaşından sonra yemek yutmakta zorluk, göğüs ağrısı ve kilo kaybı gibi belirtilerde mutlaka uzman bir doktora başvuru yapılması gerektiğini ifade ettiler.