Yaz aylarında acil servislerde sık sık sıcak çapması vakaları görülüyor. Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Erdinç Şengüldür, sıcak çarpması hakkında açıklamalarda bulundu.
Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Erdinç Şengüldür, sıcak çarpmasından korunmak için neler yapılması gerektiğini belirterek, gölgede kalma ve bol su tüketme tavsiyesinde bulundu. Şengüldür, Türkiye'nin büyük bölümünde yazların beklenenin üzerinde sıcak geçtiğini, bu durumun sıcak çarpmasını ciddi halk sağlığı problemi haline getirdiğini söyledi.
SICAK ÇARPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Sıcak çarpmasının, sıcak maruziyetine bağlı gelişen, hayati tehlike oluşturan, ciddi bir klinik tablo olduğuna anlatan Şengüldür, "Bilinç durumunda bozulma ve vücut ısısının 40 santigrat üzerinde olması en önemli iki bulgudur. Bununla beraber sıcak kırmızı cilt, çarpıntı, nefes darlığı, nefes açlığı, kan basıncında düşme görülebilir. Sıcağa bağlı gelişen pıhtılaşma bozukluğu nedeniyle ciltte 'peteşi' ve 'purpura' adı verilen lezyonlar görülebilir" dedi.
Şengüldür, "Hastalar kişilik değişiklikleri, halüsinasyon görme, nöbet geçirme ya da bilinç kaybı şikayetleriyle acil servislere başvurabilirler" ifadelerini kullandı. Sıcak maruziyeti uzun süreli olan kişilerde sıcak çarpmasının ölümcül olabileceğini söyleyen Şengüldür, güneşin en tepede olduğu öğle saatlerinde, gölgelik alanlarda kalınması gerektiğini anlattı.
Dr. Öğretim Üyesi Erdinç Şengüldür, spor yapılacaksa akşam saatlerinin beklenmesi gerektiğini belirterek, bol miktarda sıvı tüketilmesinin ve su içmeyi unutulmamasının çok önemli olduğunu vurguladı.