Şarkıcı İlyas Yalçıntaş hastalığını açıkladı! Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri neler?

Son günlerde İlyas Yalçıntaş'ın yakalandığını açıkladığı o hastalık merak konusu oldu. Peki, Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri neler?

Şarkıcı İlyas Yalçıntaş hastalığını açıkladı! Ramsay Hunt sendromu nedir, belirtileri neler?

Şarkıcı İlyas Yalçıntaş', sosyal medya hesabı üzerinden sevenlerini şaşırtan bir açıklamada bulundu. Yalçıntaş, Ramsay Hunt sendromuna yakalandığını duyurdu.

Yalçıntaş'ın duyurusu ardından sevenleri Ramsay Hunt sendromunu araştırmaya başladı. İşte, Ramsay Hunt sendromuyla ilgili detaylar…

RAMSAY HUNT SENDROMU NEDİR?

Ramsay Hunt sendromu, sinirlerde iltihaplanma ve hasara neden olarak yüz felcine sebebiyet veren, zona hastalığının bir komplikasyonudur. Aynı zamanda suçiçeği ve zonaya neden olan, sinirlere yerleşen Varicella-zoster virüsünün, yıllar sonra aktifleşmesiyle kulakların yanındaki yüz sinirlerine tutunarak hasar veren sendrom, ağrılı zona döküntülerine de neden olur.

Sendroma yakalanan hastalarda işitme kaybı yaşanma ihtimali bulunur. Erken tedavi ise iyileşme süreci için elzemdir.

RAMSAY HUNT SENDROMU BELİRTİLERİ NELER?

Ramsay Hunt sendromunun iki ana belirtisi bulunur. Bu belirtilerden ilki kulak üzerinde, içinde ve çevresinde çıkan sıvı dolu, ağrılı ve kırmızı kabarcıklarla döküntü oluşması. İkincisi ise etkilenen kulakla aynı tarafta bulunan yüz çevresinin felç geçirmesi.

Sendroma yakalanan hastalarda genellikle iki ana belirti de aynı anda görülüyor. Hastaların genellikle sadece yüzünün bir tarafındaki sinirlerinin etkilendiği sendromda görülebilecek diğer belirtiler ise şöyle:

Deride ağrılı veziküller (küçük, içi dolu keseler),
Ağızda yumuşak damak erozyonları ve ülserleri,
Tat alma bozukluğu,
Yüz bölgesinde şiddetli ağrı,
Ateş,
Gözyaşı akması,
İşitme sorunları, işitme kaybı,
Vertigo,
Bölgesel lenfadenopati ( lenf bezinin yapısı ve boyutunun bozulması)
Kulak ağrısı, kulakta çınlama,
Bir gözü kapatmada zorluk.

RAMSAY HUNT SENDROMU İYİLEŞİYOR MU?

Ramsay Hunt sendromunun tedavisinde antiviral ilaçlar, steroid ve ağrı kesicilerle (72 saat içinde) hızlı bir tedavi süreci başlar. Tedaviye erken başlandığında hastaların iyileşme oranı yüzde 70 olurken yüz sinirleri fonksiyonları tam kayıp olan hastaların sadece yüzde 10'unda tam iyileşme görülür. Kısmi yüz siniri kayıplarında ise iyileşme oranı yüzde 66 olur.

"İncir", "Bu Nasıl Veda" ve "Gel Be Gökyüzüm" gibi şarkılarla ünlenen, sevilen şarkıcı İlyas Yalçıntaş'ın Ramsay Hunt sendromuna yakalanması hayranlarını ve sevenlerini derinden üzerken, Yalçıntaş'tan hastalığıyla ilgili yeni bir açıklama gelmedi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER