Sağlık-Sen’den MHRS için yüzde 20’lik kapasite önerisi

Sağlık-Sen’den Sağlık Bakanlığı’nın kullanıma sunmuş olduğu Merkezi Hekim Randevu Sistem ile ilgili yeni bir öneri geldi. Hazırlanan raporda aile hekimleri için açılan alanın yüzde 20 olarak planlanması gerektiği ifade edildi.

Sağlık-Sen’den MHRS için yüzde 20’lik kapasite önerisi

Sağlık-Sen’in düzenlemiş olduğu Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayının sonuç Raporu yayınlandı. Yayınlanan raporda aile hekim sisteminde son 20 yıldır ciddi sorunlar olduğu vurgulandı.

Sağlık Bakanlığı’nın MHRS sistemi için yapılan açıklamada her Aile Sağlık Merkezi’ne bir tıbbı sekreter atanması gerektiği ifade edildi.

YÜZDE 20 OLARAK PLANLANMALIDIR

Sağlık-Sen tarafından hazırlanan Aile Hekimlerinin Güncel Sorunları ve Gelecek Perspektifi Çalıştayı'nın Sonuç Raporu'nda, Sağlık Bakanlığı'nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yeni hazırladığı düzenlemeye ilişkin kademeli sevk zinciri önerisine dikkat çekildi. Raporda, “Sevk zincirine geçişte ilk başta MHRS'den aile hekimleri için açılan alan yüzde 20 olarak planlanmalıdır. Buna paralel olarak aile hekimliği birimi sayısı artırılarak aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalı ki sistem, aile hekimliğinde tıkanmamalıdır” denildi.

AİLE HEKİMLERİNİN HİZMET KALİTESİ İÇİN..

Aile hekimi başına düşen nüfusun azaltılması gerektiğine vurgu yapılan raporda, “Öncelikle aile hekimliğinde sunulan hizmetin kalitesinin artırılması için hekim başına düşen nüfusun mevcut çalışanlar için gelir kaybına neden olmadan azaltılması elzemdir ve bunun için de aile hekimliği birimi ve aile hekimi sayısının artırılması gerekmektedir” önerisinde bulunuldu.

KADEMELİ SEVK ZİNCİRİ ÖNERİSİ

Aile hekimlerinin hastalık öncesi aşamada aktif rol alması gerektiğine ve Sağlık Bakanlığı'nın Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) ile ilgili yeni hazırladığı düzenlemeye ilişkin kademeli sevk zinciri uygulamasına dikkat çekilen raporda, şu öneriye de yer verildi:

“Sevk zincirine geçiş davranış değişikliği ve sistemsel düzenleme gerektirdiğinden sürece yayılarak kademeli sevk zincirine geçmek gerekmektedir. Aile hekimi sevk istediği zaman MHRS'ye girip randevu almak zorunda olmalıdır. MHRS'de aile hekimine alan açılmalı ve aile hekimleri buradan sıra beklemeden aynı gün veya ertesi güne randevu alabilmelidir. Buna paralel olarak aile hekimliği birimi sayısı artırılarak aile hekimi başına düşen nüfus azaltılmalı ki sistem, aile hekimliğinde tıkanmamalıdır”

Öte yandan hazırlanan raporda aile hekimliğinin çalışanlarının yıllık izinlerinin de artırılması gerektiği vurgulandı. Bunun yanı sıra verimlerinin artırılması amacıyla aile hekimliğinde çalışanların tavan destek ve teşvik ödemelerinin de artması gerektiği belirtildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER