Sağlık Bakanlığı'ndan 81 il için yeni karar: Halk Sağlığı Acil Müdahale ekipleri kurulacak

Sağlık Bakanlığı aldığı karar kapsamında 81 ilde olası yangın, sel, deprem ev salgın hastalık gibi durumlara karşın Halk Sağlığı Acil Müdahale ekiplerinin kurulacağını aktardı. Konuya ilişkin 81 il valiliğine ve il sağlık müdürlüklerine yazı gönderildi.

Sağlık Bakanlığı'ndan 81 il için yeni karar: Halk Sağlığı Acil Müdahale ekipleri kurulacak

Türkiye’nin deprem, su taşkınları, toprak kayması ve kaya düşmesi gibi doğal afetlerin yanı sıra salgın hastalıklar konusunda da riskli bir konumda olduğu ifade edildi. Bu sebeple Bakanlığın gelecekteki olası durumlara karşın hazırlık ve yanıt kapasitesini geliştirmesi amacıyla birtakım çalışmalar yapıldığı belirtildi.

ÇEŞİTLİ PERSONELLER GÖREV ALACAK

Bakanlığın kararın kapsamında 81 ilde Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri kurulacak. Ekiplerin içerisinde çevre sağlığı teknisyeni, şoför, hekim, ebe, sağlık memuru, halk sağlığı uzmanı ve bilgi işlem personeli gibi personeller görev alacak.

Sağlık Bakanlığı Stratejik Planı (2024-2028) çerçevesinde, deprem, küresel salgın ve afet durumlarında birinci basamak halk sağlığı hizmet sunumunun kapasitesini, erişilebilirliğini, etkinliğini ve kalitesini artırmak amacıyla Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü organizasyonu ve koordinasyonunda, il sağlık müdürlükleri bünyesinde "Halk Sağlığı Acil Müdahale Ekipleri" kurulacak.

UMKE EĞİTİMİ ALACAK

Kurulacak Halk Sağlığı Acil Müdahale ekiplerinin, acil halk sağlığı durumlarında kendi ilinde/diğer illerde gerektiğinde Türkiye sınırları dışında, Bakanlık tarafından sunulan halk sağlığı hizmetlerinin kesintisiz şekilde sürdürülebilirliğinin sağlanmasında ve olası halk sağlığı tehditlerine yönelik önlemlerin alınmasında görev yapması, ekiplerde görev alan personelin halk sağlığı aciliyeti olmayan durumlarda mevcut görevine devam etmesi planlandı.

Halk Sağlığı Acil Müdahale ekiplerinde, halk sağlığı uzmanı, epidemiyolog, saha epidemiyoloğu, uzman hekim, hekim, ebe, hemşire, sağlık memuru, çevre sağlığı teknisyeni, psikolog, sosyal çalışmacı, bilgi işlem personeli ve şoför yer alacak.

Bakanlığın almış olduğu karar kapsamında ilerin yapısı ve afetlerle karşılaşma riski göz önüne alınacak. Her ilde en az 1 ekip kurulacak. Halk Sağlığı Acil Müdahale ekiplerinin UMKE eğitimi almaları da yapılan planlamalar arasında yer aldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER