Her yıl ekim ayının ikinci Perşembe günü Dünya Görme Günü olarak kutlanıyor. Görme kusurları ve körlüğün engellenebilmesi açısından farkındalık oluşturulması amaçlanıyor. Buna göre 1 milyar insanda önlenebilecek ya da çözülemeyen görme problemi olduğu ifade edildi.
SAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ AÇIKLADI
Sağlık Bakanlığı görme sorunlarına ilişkin son verileri açıkladı. 2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı verilerine göre 15 yaş üzeri görme sorunu olan bireylerin oranı yüzde 5,1 olarak kayıtlara geçti.
2018’DE TARAMALAR BAŞLADI
Bakanlık, Türkiye'de bebeklik ve çocukluk çağında sık görülen görme sorunlarının erken tanı ve tedavisi için Ulusal Görme Tarama Programı yürütüyor. Program kapsamında, 2015'te yenidoğanlara, 2016'da okul öncesi çocuklara, 2018'de ise okul çağı çocuklara yönelik görme taramaları başlatıldı.
Bu çerçevede, 0-3 aylık bebeklere, 36-48 aylık çocuklara ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerine çocuk izlem protokolleri doğrultusunda aile hekimlerince göz taramaları yapılıyor.
ÜCRETSİZ TARAMALARLA GÖRME SORUNUN ENGELLENMESİ AMAÇLANIYOR
Kendilerine kayıtlı her bebek ve çocuğu belirlenen yaşlarda tarayan aile hekimleri, görme problemi açısından riskli bulunanları göz hastalıkları uzmanlarına sevk ediyor. Ücretsiz yapılan taramalarla, tanı alan bebek ve çocukların erken dönemde tedavilerinin yapılması ve ileride görme sorunu yaşamalarının önüne geçilebilmesi amaçlanıyor.
AİLE HEKİMLERİ ÜZERİNDEN DEVAM ETTİRİLİYOR
Ayrıca "Okulda Sağlığın Korunması ve Geliştirilmesi Programı" ile çocukların genel sağlığına yönelik çalışmalar da yürütülüyor, çocukların periyodik sağlık muayeneleri ve izlemleri aile hekimlikleri üzerinden devam ettiriliyor.
Öte yandan yapılan açıklamada geçtiğimiz yıl 2,4 milyon bebek ve çocuk göz taramasından geçirilerek, tarama yapılan bebek ve çocuklardan 17 bininde görme sorununun tespit edildiği ifade edildi. Bakanlık görme taramasının yanı sıra yenidoğanlar ve ilkokul 1. Sınıflar için işitme testi de yapıyor.