Reçetesiz alınan serum ve vitamin takviyelerinde büyük risk!

Havaların soğuması beraberinde mevsimsel hastalıkları da getiriyor. Bu noktada pek çok kişi hasta olmamak adına vitamin takviyelerini tercih ediyor. Ancak reçetesiz alınan bu tür takviyeler yarardan çok zarar getirebilir.

Reçetesiz alınan serum ve vitamin takviyelerinde büyük risk!

Konuya ilişkin açıklama Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Nurdan Köktürk yaptı. Köktürk, yaptığı açıklamasında son dönemlerde sosyal medyada yer alan bilgilerin hızla yayıldığını ve buradaki bilgilerin uygulanmadan önce doğruluğuna ilişkin kaynak kontrolünün yapılması gerektiğini ifade etti.

HERKES İÇİN GÜVENLİ DEĞİL

Sosyal medyada yapılan önerilerin büyük bir kısmının bilimsel verilere dayanmadan yapıldığını ve hatta pek çok kişinin reklam amaçlı bu tür paylaşımları yaptığını ifade etti. Takviyelerin kulağa zararsız gibi geldiğini söyleyen uzman isim kullanımın herkes için güvenli olmadığının altını çizdi.

YETERLİ VERİ BULUNMUYOR

Prof. Dr. Köktürk, sosyal medya platformlarında sağlıkla ilgili birçok öneriye rastlandığını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu önerilerin çoğu bilimsel verilere dayanmadan yapılmakta hatta reklam niteliği taşımaktadır. Bu nedenle içeriği, etkisi bilimsel olarak ispatlanmamış uygulamalar yaygın hale gelmiştir. Tüm tedaviler, hastaya tanı amaçlı uygulanan tüm girişimler, vitamin, serum, antioksidanlar gibi takviyeler sadece hekimin sorumluluğundadır. Bu takviyeler kulağa hoş gelse ve zararsız görünse bile herkes için güvenli ve uygun değildir. Bu takviye yöntemlerine ilişkin araştırmaların kısıtlı olduğu ve hastalıkları önleme ile ilgili yeterli veri olmadığını bilmemiz gerekiyor"

SAĞLIĞI TEHDİT EDEBİLİR

Uzman isim, yaptığı açıklamasının devamında reçetesiz olan ilaçların kullanılmaması gerektiğinin altını çizerek, tedavi adı altındaki her unsurun doktor kontrolünde ve önerisinde olması gerektiğini belirtti. Aksi durumda tedavinin tedavi olmaktan çıkabileceği ve sağlığı tehdit edebileceğini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER