Raporların ardından uzmanlar alarma geçti! Hipertermi riskine karşı dışarı çıkmayın - Türkiye'nin yanı sıra pek çok dünya ülkesinde de sıcak havalar etkili oluyor. Sıcak havaların gittikçe etkisini artırması ile birlikte Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başta olmak üzere pek çok yetkili birim harekete geçti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın da geçtiğimiz günlerde yaptığı sıcak çarpmalarına ilişkin açıklamanın ardından bu kez uzmanlar görüşlerine yer verdi.
Bakan bizzat uyardı! Yağışlı hava yurdu terk etti kavurucu sıcaklarda hastanelik olmayın
Aşırı sıcakların etkili olması ile birlikte gündeme gelen hipertermi ya da ısı hastalığı, yüksek bir vücut sıcaklığını ifade ederken uzmanlar hipertermi riskine dikkati çekti. Milliyet'in haberinde görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Ali Osman Yıldırım sıcak, nemli havalarda çok fazla fiziksel aktivite sonucunda hipertermi riskinin taşındığına dikkati çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Uzmanlar uyarıları sıraladı aman dikkat! Ankara'da kavurucu el nino sıcaklıkları hakim olacak!
HİPERTERMİ İLE YÜKSEK ATEŞİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYIN
Hipertermi, vücudun daha fazla ısı emdiği ya da ürettiği durumlarda ortaya çıkıyor. Normal vücut ısısı 38 santigrat derecenin üzerinde olduğunda çeşitli olumsuzlukları da beraberinde getiriyor. Hipertermi sıcak, nemli koşullarda aşırı zorlamanın sonucu olarak ortaya çıkarken son dönemde özellikle saat 11.00 ile 16.00 aralığına dikkat çekiliyor. Bu saat aralıklarında aşırı sıcağa maruz kalan bireyler hipertermi riskini taşıyor. Doç. Dr. Yıldırım, hipertermi riski ile ilgili olarak ''Burada önemli olan hipertermi ateşle aynı şey değildir.
Hipertermiye sahip olduğunuzda vücut ısınız, hipotalamusunuz tarafından kontrol edilen belirli bir 'ayar noktası'nın üzerine çıkar. Ancak ateşiniz olduğunda, hipotalamusunuz aslında vücudunuzun ayar noktası sıcaklığını yükseltir. Vücut sıcaklığındaki bu kasıtlı artış, vücudunuzun bir hastalık veya enfeksiyonla savaşma girişimidir.'' ifadelerine yer verdi. Hipertermi ısı hastalığı olarak tanımlanırken bazı çeşitleri bulunur. Bunlar;
- Isı krampları:
- Sıcak bitkinliği
- Isı döküntüsü
- Isı stresi
- Sıcak çarpması olarak listelendi.
Isı hastalığı her yaş grubunu etkilerken özellikle; 65 yaş üstü veya 4 yaş altı bireyleri etkilemektedir. Söz konusu durumdan etkilenmemek adına uzmanlar da sabah saat 11.00 ile öğlen 16.00 arasında dışarı çıkılmaması, bol sıvı tüketimi ve açık renkli kıyafetlerin giyilmesini öneriyor.