Ramazana sayılı günler kaldı: Oruç tutarken vücudumuzda neler oluyor?

Dünya genelince milyonlarca Müslümanın oruç ibadetini yerine getirdiği Ramazan ayı, 1 Mart 2025'te başlıyor. Peki, bir ay boyunca oruç tutmak vücudu nasıl etkiliyor? İşte, oruç ibadetini yerine getirirken vücutta yaşanan değişimler...

Ramazana sayılı günler kaldı: Oruç tutarken vücudumuzda neler oluyor?

Aslında en zoru ilk günler. Çünkü vücut oruca adapte olmaya çalışıyor.

Oruç tutulduğunda vücut, son öğünden yaklaşık 8 saat sonra besinlerin sindirimini tamamlıyor. Yani insan bedeni, oruç tuttuğunu son öğününden 8 saat sonra anlayabiliyor.

Sindirim tamamlandıktan sonra vücut, enerji ihtiyacını karşılamak için karaciğer ve kaslardaki glikojeni kullanmaya başlıyor.

Glikojen depoları tükendiğinde, vücut enerji sağlamak için yağ yakımına yöneliyor. Bu süreç kilo kaybına, kolesterol seviyelerinin düşmesine ve diyabet riskinin azalmasına yardımcı olabilir.

Ancak kan şekerinin de düşmesiyle birlikte halsizlik, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

Ramazana sayılı günler kaldı: Oruç tutarken vücudumuzda neler oluyor?

3-7. GÜN: SU TÜKETİMİ ÇOK ÖNEMLİ

Vücut, artık oruca alışmaya başlıyor. Enerji sağlamak için yağları parçalamaya devam ediyor. Ancak gün boyunca su tüketimi azaldığından, terleme ile birlikte sıvı kaybı da artıyor.

Bu nedenle bu dönemde dengeli beslenmek çok önemli. İftar ve sahurda karbonhidrat, sağlıklı yağlar, protein ve yeterli miktarda su almak, vücudun enerji dengesini korumasına yardımcı olur.

8-15. GÜN: VÜCUT ORUÇ DÜZENİNE UYUM SAĞLIYOR

İkinci haftaya girildiğinde, vücut artık oruç düzenine büyük ölçüde uyum sağlamış oluyor. Cambridge Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. Razeen Mahroof, bu aşamada vücudun kendini iyileştirme sürecine girdiğini belirtiyor.

Oruç sırasında aşırı kalorili gıdalardan uzak durmak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmeye yardımcı olabilir.

Bu dönemde vücut, kendini onarmaya ve toksinlerden arınmaya başlar.

Ramazana sayılı günler kaldı: Oruç tutarken vücudumuzda neler oluyor? - Resim : 2

16-30. GÜN: DETOKS SÜRECİ BAŞLIYOR

Ramazan'ın ikinci yarısında, vücut toksinleri atma sürecine giriyor. Kalın bağırsak, böbrekler ve deri, zararlı maddelerden arınarak daha sağlıklı çalışmaya başlıyor.

Dr. Mahroof, bu dönemde hafıza ve konsantrasyonun güçlendiğini, enerjinin arttığını ve organların maksimum verimle çalıştığını söylüyor. Ancak uzun süreli oruç tutulduğunda, vücudun enerji için kasları kullanmaya başlayabileceğini ve bunun kas kaybına yol açabileceğini belirtiyor.

Ramazana sayılı günler kaldı: Oruç tutarken vücudumuzda neler oluyor? - Resim : 3

ORUÇ SAĞLIK AÇISINDAN FAYDALI MI?

Dr. Mahroof'a göre, oruç vücut için birçok fayda sağlayabilir, ancak uzun süreli açlık sağlığa zarar verebilir. Dengeli ve bilinçli bir şekilde oruç tutulduğunda, vücut yağ yakımını artırabilir ve bağışıklık sistemini güçlendirebilir.

Ancak uzun süreli açlık dönemlerinde vücut, enerji kaynağı olarak kasları kullanmaya başlayabilir. Bu da uzun vadede kilo vermeyi zorlaştırarak metabolizmayı yavaşlatabilir.

Ramazan dışında da oruç tutmak isteyenler için Dr. Mahroof, 5:2 oruç modelini öneriyor. Bu yöntemde haftanın 5 günü sağlıklı beslenilirken, diğer 2 gün düşük kalorili beslenme uygulanıyor.

Sonuç olarak, evet oruç tutmak vücut için pek çok fayda sağlıyor ancak yeterli beslenme ve sıvı tüketimi ihmal edilmemeli.

Kaynak: Göknur Çeliktaş
SONRAKİ HABER