Konu ile ilgili Doç. Dr. İrem alyazıcı Küçükyıldız, yaptığı açıklamasında HPV aşısı ve tarama testleri ile serviks kanserinin büyük oranda engellenebileceğinin altını çizdi. Her yıl 340 binden fazla kadının hayatını kaybettiğini ifade eden uzman isim, HPV aşısı hakkında bilgi verdi.
HPV testinin erken teşhiste en erken yöntem olduğunu aktaran Küçükyıldız, rahim ağzı kanserinin en sık 35-59 ile 60-64 yaş arasında görüldüğünü söyledi. Özellikle gelişmemiş ülkelerde bu durumun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyleyen uzman isim vakaların yüzde 99’undan fazlasında HPV enfeksiyonu olduğunu aktardı.
HER YIL 300 BİNDEN FAZLA KADIN HAYATINI KAYBETTİ
Serviks kanserinin dünyada en sık izlenen jinekolojik kanser olduğunu ifade eden Doç. Dr. Küçükyıldız, “Serviks kanseri dünya genelinde The Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) 2022 verilerine göre 660 bin yeni vaka ve her yıl yaklaşık 340 bin ölüm ile özellikle gelişmemiş ülkeler için önemli bir sağlık sorunudur. Vakaların yüzde 99’undan fazlasında ise HPV olarak bilinen Human Papilloma Virüs enfeksiyonu bulunuyor. Bu enfeksiyon, kanser öncesi lezyonların oluşması ve bu lezyonların kansere ilerlemesinden sorumludur” dedi.
KANSER RİSKİNİ ARTIYOR
Serviks kanserinin genellikle HPV adlı virüsün bıraktığı kalıcı enfeksiyonlar sonucu ortaya çıktığını belirten Küçükyıldız, HPV’nin cinsel temas yoluyla bulaşan yaygın bir virüs olup, serviks kanseri vakalarının yüzde 99'undan fazlasından sorumlu olduğunu kaydetti. Küçükyıldız, HPV’nin yanı sıra, sigara kullanımı, bağışıklık sistemi zayıflığı ve uzun süreli hormonal doğum kontrol hapları kullanımı gibi faktörlerin de kanser riskini artırdığını söyledi.
Uzman isim yaptığı açıklamasının devamında HPV testinin erken teşhiste en etkili yöntem olduğunun altını çizdi. Vakaların en yoğun 35-59 ile 60-64 yaş arasında görüldüğü vurgulandı.