Rahim ağzı kanser taramasının kadın sağlığı takibi açısından önemli olduğunu ifade eden uzman isim taramaların 21 yaşında başlanması gerektiğini söyledi. Özellikle 21-29 yaş arasındaki kadınları her 3 yılda bir Pap testi yaptırması gerekiyor.
Taramadaki her farklı sonucunda kanser anlamına gelmediğini ifade eden Dr. Allahverdiyeva servikal hücre değişikliklerinin sıklıkla kendi kendine normale dönebileceğini belirtti. Takibinde risk olmayanların takibinin 65 yaşında bırakabileceği ifade edildi.
“TARAMA HAYAT KURTARIR”
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, “Rahim ağzı kanser taraması, rahim ağzı hücrelerindeki yüksek dereceli değişiklikleri kansere dönüşmeden önce tespit edebilir. Rahim ağzı kanseri taraması hayat kurtarır" dedi.
Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nigar Allahverdiyeva, kadın sağlığı takibinin önemli bir parçası olan rahim ağzı kanser taramasının hayat kurtaran bir test olduğunu belirterek bilgilendirmede bulundu. Rahim ağzı kanser taramasının, rahim ağzı hücrelerinde kansere yol açabilecek değişiklikleri bulmak için kullanıldığını dile getiren Opr. Dr. Allahverdiyeva, “Tarama testi, servikal sitolojiyi (Pap testi veya Pap smear olarak da bilinir), insan papilloma virüsü (HPV) testini veya her ikisini birden içerir. Rahim ağzı kanserine çoğu zaman HPV enfeksiyonu neden olur. HPV bir virüstür, rahim ağzı hücrelerine yerleşir ve onların değişmesine neden olabilir. Bazı HPV tipleri rahim ağzı kanserinin yanı sıra vulva, vajen, penis, anüs, ağız ve boğaz kanseriyle de ilişkilendirilmiştir" diye konuştu.
Rahim ağzındaki yüksek dereceli değişikliklerin kansere dönüşmesinin 7 yıl sürebileceğini ifade eden uzman isim, bu noktada sık takip yapılması gerektiğini söyledi. Tarama işleminin hızlı ve basit olduğunu aktaran Dr. Allahverdiyeva sürüntü yapıldığını belirtti.