Prostat kanserinde sağlıklı beslenmenin önemi: İlerleme önlenebilir

Prostat kanserinde görülme sıklığı ne yazık ki artmaya devam ederken hastalığın ilerlemesini önlemede sağlıklı beslenmenin önemi vurgulandı.

Prostat kanserinde sağlıklı beslenmenin önemi: İlerleme önlenebilir

Ne yazık ki değişen yaşam tarzı beslenme alışkanlıklarını da olumsuz etkiledi. İnsanlar işlenmiş ve paket gıdaların yanı sıra hazır gıdalara yönelirken obezite ortalaması da yükselmişti. Yaşanan bu olumsuz gelişmeler kanser vakalarında da artışa neden olurken prostat kanserine karşı alınabilecek tedbirler ve hastalıkla savaşta sağlıklı beslenmenin önemi ortaya çıktı.

KANSERLE MÜCADELEDE SAĞLIKLI BESLENMENİN ÖNEMİ NEDİR?

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, sağlıklı beslenme ile prostat kanserinin ilerlemesinin önleyebileceğini söyledi. Prof. Dr. Uğur Coşkun, prostat kanseri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Prostat kanserinin erkeklerde en sık görülen kanserlerden birisi olduğunun altını çizen Coşkun, her 8 erkekten 1'inin hayatı boyunca prostat kanserine yakalandığının söylenebileceğini belirtti.

İleri yaşlarda birçok prostat kanserinin sessiz ve yavaş seyretmekte olduğunu ifade eden Coşkun, “Birkaç gün önce JAMA Oncology Dergisi'nde yayımlanan çalışmada, Bruce Trock ve arkadaşları düşük gradeli 886 prostat kanserli hastayı araştırmaya dahil etmişler. Çalışma sürecinde hastaların beslenme alışkanlıklarına yönelik kayıtları detaylı olarak toplamışlar. Yaklaşık 6,5 yıllık ortalama takip sonrasında inflamatuar özellikleri olmayan sağlıklı diyet ile beslenen hastalarda düşük gradeli prostat kanserinin hızlı ilerleyen prostat kanserine dönüşme ihtimalini daha düşük olarak tespit etmişler” dedi.

Sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazları meyve sebze porsiyonlarının arttırılması olduğu belirtilirken yağlı yiyeceklerin tüketiminin azaltılması, tahıl ve baklagillerin daha fazla tüketilmesi de sayılanlar arasında yer aldı. Prostat kanseri ile mücadele edenlerin özellikle kızarmış gıdalar, fast food gıda ürünleri, trans yağlar ve hamur işleri ile şekerli gıdalardan mutlaka uzak durmaları gerektiği vurgulandı.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER