Plastik şişe kullanımı diyabet riskini arttırıyor! Dikkat etmek için neler yapılmalı?

ABD’de yapılan bir araştırma, pet şişe ve damacana gibi plastik üretimlerde kullanılan bir kimyasalın diyabet riskini artırdığı ortaya konuldu. Hastalığa karşı korunmak için neler yapılması gerektiği ise merak edildi.

Plastik şişe kullanımı diyabet riskini arttırıyor! Dikkat etmek için neler yapılmalı?

NTV’nin haberine göre ABD’de yapılan bir araştırma plastik ve damacana üretimlerindeki BPA kimyasalının insanlardaki insülin direcini arttırdığını, bunun da diyabete yol açtığını ortaya koydu. ABD'li bilim insanları plastik kullanımının tip 2 diyabet riskini artırdığı uyarısı yaptı. Saklama kaplarında ve plastik damacanalarda kullanılan BPA maddesinin insülin direncini artırdığı tespit edildi.

OHIO’DA BİR DENEY ÇALIŞMASI İLE ORTAYA ÇIKARILDI

Ohio eyaletinde gerçekleştirilen Laboratuvar çalışması kapsamında deneklere Amerikan Çevre Ajansı'nın "güvenli miktar" olarak belirlediği oranda BPA verildi. Vücut ağırlıklarının her kilogramı başına 50 mikrogram BPA verilen deneklerin sadece dört gün içinde insülin direnci geliştirdiği görüldü.

"Diyabet" adlı tıp dergisinde yayınlanan araştırma ile BPA ve insülin direnci arasında ilk kez doğrudan bağ kurulduğu belirtildi. Şişelerdeki BPA içeren mikroplastiklerin insan vücuduna girerek insülin metabolizmasını bozduğu da eklendi.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Diyabet Birliği toplantısında da görüşülecek.

PET ŞİŞE KULLANIMI AZALTILMALI MI?

Bilim insanları, plastik gıda kaplarında kullanılan BPA oranının sınırlandırılması çağrısında bulunurken özellikle su içmede sıkça tercih edilen plastiklerin azaltılıp azaltılmayacağı tartışmalar yarattı.

BPA, plastik damacanalarda, plastik sofra gereçlerinde, kapaklarda, kahve makinelerinde, saklama kaplarında, yiyecek ve içecek kutularının iç çeperlerinde bulunabiliyor. Ancak diğer taraftan mevcut standartlara göre pet şişelerde bu maddenin bulunmadığına da dikkat çekiliyor.

Uzmanlar su içiminde plastik yerine cam şişe kullanılması ile zararlı kimyasallara maruz kalma oranının azaltılabileceğini söylüyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER