Ömrü uzatan besinler! DSÖ'den sağlıklı beslenmenin püf noktaları

Uzun yaşamın olmazsa olmazı olan sağlıklı beslenme ile ilgili çok önemli uyarılar yapıldı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzun yaşamak için nasıl beslenmek gerektiğini açıkladı.

Ömrü uzatan besinler! DSÖ'den sağlıklı beslenmenin püf noktaları

İnsan var olduğu günden itibaren uzun yaşamın sırrını arıyor. Ölümsüzlük üzerine çok sayıda araştırmalar yapılıp efsaneler çağlar boyunca aktarılarak bugünlere kadar gelmiş durumda. Ölümsüzlük gibi bir durum bugünün imkanları ile bile mümkün değil. Ancak yaşam süresini uzatmanın bazı keskin kuralları bulunuyor. Bu kuralları uygulayan kişiler daha uzun ömür sürebiliyorlar. Son olarak Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzum yaşamanın sağlıklı beslenmeden geçtiğini açıklayarak sağlıklı beslenmenin nasıl olacağını duyurdu.

SAĞLIKLI BESLENMENİN PÜF NOKTALARI

DSÖ’ye göre sağlıklı beslenmek için bir kişi günde en az 400 gram sebze ve meyve tüketmelidir. Bu sebze ve meyvelerin içerisinde nişasta bazlı patates gibi yiyecekler yer almıyor. Burada amaç lifli gıdalarla beslenmek oluyor.

Yapılan öneriye göre mercimek, fasulye, kuruyemiş ve tam tahıllar da diyet listelerinde olmalıdırlar. Bu yiyecekler hem protein açısından zenginler hem de lifli gıdalardır. Dengeli beslenmek için bunların da faydasına ihtiyaç duyulmaktadır.

DSÖ’nün tavsiyesi gereği bir insanın toplam enerji alımının yüzde 30’u doymamış yağlardan alınmalıdır. Doymamış yağlar balık, kuruyemiş, bitkisel yağlar, avokado gibi besinlerde bulunmaktadır. Doymuş yağlar ise kesinlikle yüzde 10 ile sınırlandırılmalıdır. Bunun yanında trans yağlar kesinlikle tüketilmemelidir.

Şeker konusunda da DSÖ uyarıda bulundu. Bir yetişkin günde 50 grama eş değer olacak şekilde şeker tüketmelidir. Şekerden enerji elde etmek yerine farklı alternatiflere yönelmek gerekmektedir. Hatta açıklanan 50 gramlık sınır bile azaltılmalıdır.

Uzun ömürlü olmak isteyenler tuzdan da uzaklaşmalılar. Yapılan öneriye göre bir kişi günde 5 gramdan daha az tuz tüketmelidir. Bu da yaklaşık olarak bir çay kaşığına karşılık gelmektedir. Esasında insanın ihtiyacı olan tuz miktarı sebze ve meyvelerde zaten bulunmaktadır.

SONRAKİ HABER