Okul çağındaki çocuklar için ekran süresi uyarısı yapıldı

Çocuklarda ekran süresi ne yazık ki her geçen gün artmaya devam ederken uzmanlardan okul çağındaki çocuklar için yeni uyarı yapıldı. Ebeveynler dikkat bu süreyi sakın aşmayın!

Okul çağındaki çocuklar için ekran süresi uyarısı yapıldı

Televizyonlardan sonra hayatımıza dahil olan tablet ve akıllı cep telefonları günlük yaşantımızın büyük bir bölümünü meşgul etmeye devam ederken çocukların ekran süresi de artmıştı. Özellikle de ebeveynler tarafından cep telefonu ve tabletlerin bir susturucu olarak kullanılması bu süreyi arttırken uzmanlardan uyarı geldi. Okul çağındaki çocuklar için ekran süresi uyarısı yapıldı.

OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA EKRAN SÜRESİ EN FAZLA NE KADAR OLMALI?

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk-Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği İdari, Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Ayşegül Efe, uzun ekran süresinin, dikkat eksikliğinin en önemli nedenlerinden olduğunu belirterek, "İlkokul çağındaki çocuklarda günlük ekran süresi en fazla 1 saat, 12 yaş ve üstü çocuklar ile yetişkinlerde ise 2 saat olmalı." dedi.

Efe, yaptığı açıklamada, ekran süresinin telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon izlemeyi içine alan toplam bir zaman dilimi olduğunu vurguladı. Amerikan Pediatri Akademisinin çocuklar için belirlediği ekran sürelerine işaret eden Efe, "0-3 yaş aralığındaki çocuklarımızın mevcut gelişimsel becerilerinden kaynaklı mümkünse ekrana hiç maruz kalmaması gerekiyor. Çünkü ekrandaki yoğun dikkat dağıtıcı, yoğun duyusal uyaranlar, bu yaş grubundaki çocukların bilişsel becerileriyle denk değil." bilgisini paylaştı.

3-6 yaş arasındaki çocukların maksimum yarım saat, ebeveyn kontrolünde ve ebeveynle iletişim halinde ekrana bakabileceğini anlatan Efe, şöyle devam etti: "İlkokul çağındaki tüm çocuklarda günlük toplam ekran süresinin en fazla 1 saat olmasını öneriyoruz. 12 yaş ve üstü çocuklar ile yetişkinlerde ise tüm ekran kullanımının 2 saat ile sınırlandırılmasını tavsiye ediyoruz. Özellikle 12 yaş altında telefonun, sosyal medyada çocuğun kendine ait bir hesabının olmaması önemli. Şayet varsa, çocukların siber zorbalığa karşı korunması açısından aile denetiminde ilerlemesini önemli buluyoruz. Önerimiz, okulun uzak olması, iletişim kurma gerekliliği gibi zor koşullar oluşmadığı sürece 12-17 yaş aralığında içerik kontrolünün yapılamadığı akıllı telefon sisteminin çocuklara verilmemesi."

EKRAN BAĞIMLILIĞI NEDİR?

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamada günde 8 saat ve üzeri ekran süresinin ekran bağımlılığı olarak kabul edildiğini ifade etti. İlkokul çağındaki çocuklar için günlük ekran süresi 1 saat olarak kabul edilirken 12 yaş üzeri çocuklarda ise bu süre 2 saat olarak belirtildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER