Obezite tedavisinde kalori kısıtlaması yetersiz kalıyor

Obezitenin görülme yaşı ne yazık ki ciddi bir şekilde düştü. Her geçen yıl obezite olarak değerlendirilen kişilerin sayısı artış gösteriyor. Önemli bir toplumsal sağlık sorunu olarak görülen obezite tedavisinde kalori kısıtlaması yetersiz kalıyor.

Obezite tedavisinde kalori kısıtlaması yetersiz kalıyor

Konu ile ilgili İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sena Arıcı yaptığı açıklamasında obezite tedavisi üzerine yapılan çalışmalar hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Obezitenin sadece bir yeme sorunu olmadığını beraberinde kalp rahatsızlığı, diyabet, uyku apnesi ve bazı kanser türlerine de neden olabileceğini ifade eden uzman isim, obezite tedavisinde psikolojik destek almanın da önemli olduğunu belirtti.

“PSİKOLOJİK ETKLENLER DE VAR”

Obezitenin, vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi sonucu ortaya çıkan bir sağlık durumu olduğunu belirten Dr. Arıcı “Genellikle Vücut Kitle İndeksi (VKİ) kullanılarak değerlendirilir. VKİ’nin 30 veya üzeri olması obezite olarak kabul edilir. Obezite, genetik, çevresel, davranışsal ve metabolik faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklanabilir. Bu faktörler arasında genetik yatkınlık, sağlıksız beslenme alışkanlıkları, düşük fiziksel aktivite düzeyi, hormonal dengesizlikler ve psikolojik etkenler yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

OBEZİTE YANLIŞ BİLİNİYOR

Obeziteyle ilgili toplumda yanlış fikirlerin hakim olduğuna değinen Dr. Arıcı, şunları kaydetti:
“Toplumda bazı yanlış düşünceler gerçekmiş gibi kabul görüyor. Özellikle 3 temel fikir var, bunların doğrusunun öğrenilmesi çok önemli. Öncelikle obezite sadece kişisel bir sorundur zannediliyor. Oysa bu yanlış. Obezite, genetik ve çevresel faktörlerden etkilendiği için toplumsal bir sağlık sorunu olarak görülmelidir. İkinci yaygın yanlış kanı; sadece kalori kısıtlaması yeterlidir diye düşünülüyor. Oysa obezitenin yönetimi, sadece kalori alımını sınırlamakla değil, dengeli ve besleyici bir diyet ile birlikte düzenli egzersiz yapmayı da içerir. Diğer bir yanlış kanı ise, obezitenin tedavi edilemeyeceğinin düşünülmesi. Tam tersi; obezite tedavi edilebilir ve yönetilebilir bir durumdur. Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi tedavi yöntemleri ile etkili bir şekilde yönetilebilir.”

Obezitenin tedavisinde psikolojik desteğin önemli olduğunu ifade eden Arıcı, son yıllarda obezitenin tedavisi için kullanılan ilaçların iştahı kontrol altında tutma ve metabolizmayı hızlandırma konusunda yardımcı olduğunu belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER