Mevsim geçişlerinde sıkça görülüyor: Belirtiler 1-2 sürüyor

Havaların soğuması ve mevsim geçiş sürecinin başlaması pek çok kişinin hastalanmasına neden oluyor. Özellikle bu hafta ülkemizde etkili olan soğuk hava dalgası pek çok ilde kendini göstermeye başladı. Uzmanlardan mevsim geçişlerinde sıkça görülen sağlık sorunlarına ilişkin açıklama geldi.

Mevsim geçişlerinde sıkça görülüyor: Belirtiler 1-2 sürüyor

Konu ile ilgili açıklama Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi tarafından geldi. Çebi, yaptığı açıklamasında mevsim geçişlerinde çocuklarda ishale dikkat edilmesi gerektiğini ve belirtilerin 1-2 gün sürebileceğini söyledi.

Çocuklardaki ishalin özellikle 24 – 48 saatlik süreç içerisinde kendini ilk olarak kusma olarak gösterdiğini ifade eden uzman isim yüksek ateşin de görülebileceğini belirtti.

ÇOCUKLARDA İSHALE DİKKAT

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, mevsim geçişlerinde çocuklarda görülebilecek ishal durumuna ilişkin şunları söyledi:

"Mevsim geçişlerinde çocuklarda sıklıkla görülen ishal konusunda açıklamalarda bulundu. Çocuklarda ishalin en sık nedeninin virüsler olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Çebi, “İshal, daha çok mevsim geçişi dönemlerinde gözlenir. Sulu kakaya; ateş, kusma, karın ağrısı ve iştahsızlık da eşlik edebilir. Bakteri ve parazitlerin sebep olduğu ishaller mikrobun bulaştığı yiyecek-içecek veya temas etmiş ellerin ağıza götürülmesi ile bulaşır. Virüslerin sebep olduğu ishaller temas ile kolayca bulaşabilmektedir. İshal sık karşılaşılan ve nadiren ciddi seyreden bir hastalık olmakla birlikte küçük bebeklerde ateş ve kusmanın eşlik ettiği durumlarda çocuk doktoruna başvurmak oldukça önemlidir” diye konuştu.

BELİRTİLERİ SIRALADI

Uzman isim yaptığı açıklamasının devamında belirtileri, "Yumuşak kıvamlı veya sulu dışkılama, dışkılama ile rahatlayan ve kramplar halinde gelen karın ağrısı atakları, bulantı ve kusma, yüksek ateş, kas veya baş ağrısı" şeklinde sıraladı. Öte yandan uzman isim belirtilerin 1-2 gün sürebileceğini belirtti.

SU TÜKETİMİNE DİKKAT

Uzman isim yaptığı açıklamasında bol su tüketiminin önemine değinirken, çocukların dışkısında görülen kanlı dışkı, siyah renkli dışkı, dışkı yapamama ya da idrardaki kırmızı renk durumu için mutlaka bir doktora danışılması gerektiğinin altını çizdi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER