Meme kanserine karşı dikkat! Bu kadınlar yüksek risk altında

Meme kanseri farkındalık ayı etkinlikleri devam ederken bu kapsamda risk faktörü yüksek olan kadınlara yönelik uyarılar yapıldı. Bu grup içerisinde yer alan kadınlarda risk büyüyor.

Meme kanserine karşı dikkat! Bu kadınlar yüksek risk altında

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de meme kanseri görülme oranı her geçen gün artarken Meme Kanseri Farkındalık Ayı etkinlikleri ile hastalığa dikkat çekildi. Bu etkinliklerden biride Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Eğitim Hizmetleri tarafından düzenlendi. Verilen konferansta meme kanserinde hem tanı hem de tedavi sürecine ilişkin bilgilendirmelerde bulunuldu.

MEME KANSERİNDE ERKEN TANININ ÖNEMİ!

Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Eğitim Hizmetleri Koordinatörlüğünce Rektörlük Binası Prof. Dr. Kemal Bıyıkoğlu Salonu'nda "Meme Kanseri Farkındalık Ayı" konferansı düzenlendi.

Moderatörlüğünü meme ve endokrin cerrahı da olan Prof. Dr. Akçay'ın yaptığı konferansta, aynı bölümden Doç. Dr. Erdem Karadeniz, meme kanserinde risk faktörleri ve kanser belirtileriyle ilgili, Doç. Dr. Murat Kartal ise meme kanserinde cerrahi ve güncel tedavilere yönelik konuşma yaptı.

Burada konuşan Akçay, meme kanserinin önemli bir hastalık olduğunu belirterek, başka hiçbir kansere ekim ayı gibi tam bir ayın tahsis edilmediğini vurguladı.

Meme kanserinin kadınlarda görülen en sık kanser türü olduğunu anlatan Akçay, "Kadınlarda görülen kanserlerin yaklaşık 3'te birini meme kanseri oluşturmakta ve günümüzde 8 kadından birinde bu kansere rastlıyoruz. Erken teşhis ve uygun tedaviyle bu kanserden tamamen kurtulmak mümkün. Tabi diğer bazı kanser türleri için bu kadar iyimser değiliz." dedi.

MEME KANSERİ RİSKİ ARTTI! KİMLER RİSK ALTINDA?

Meme kanserinin 100 kadına karşın 1 erkekte de görülebildiğini aktaran Akçay, şöyle devam etti: "Günümüzde meme kanseri oranları artıyor, sebebi kesin belli değil. 40 yıla yakındır genel cerrahım eskiden haftada 1 ya da 2 meme kanseri hastası ameliyat ederken şimdi günlük 2-3 ameliyat yapıyoruz. Müsait olsam bu oran 5'e bile çıkacak. Şişmanlık, doğal gıdalardan uzaklaşma, hareketsizlik, ileri yaşlarda doğum, emzirmeme, kadınların erken adet görmesi ve geç menopoza girmesi gibi bunlar risk faktörleri ve meme kanserine yol açıyor.",

Özellikle de ailesinde kanser öyküsü olan kadınlarda riskin daha da büyüdüğü ifade edilirken düzenli kanser taramaları ve muayenelerin önemine dikkat çekildi. Kilo artışı ile riskte artarken obezitenin kanser riskini arttırdığı, geç doğum ve emzirme ile erken adetin de risk faktörleri arasında bulunduğu belirtilerek bu grupta yer alan kadınların daha da dikkatli olmaları istendi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER