Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Türkiye'de kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında yer alan meme kanseri hakkında önemli uyarı yapıldı. Meme kanserinde hayat kurtaran en önemli faktörün erken tanı olduğu belirtilerek uyarı yapıldı.

Meme kanserinde erken tanı hayat kurtarıyor

Görülme sıklığı ne yazık ki her geçen gün artan kanser türleri arasında yer alan meme kanseri ne yazık ki ülkemizde de görülme sıklığını arttırdı. Dünya genelinde her 8 kadından birinde görülen meme kanseri için uzmanlar erken tanının önemine dikkat çekerken konu hakkında bir açıklamada Uzm. Dr. Erkan Özcan tarafından yapıldı. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Erkan Özcan meme kanserinde erken tanının diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi hayat kurtardığını söyledi.

MEME KANSERİNDE ERKEN TANININ ÖNEMİ BÜYÜK!

Dünya genelinde her 8 kadından 1’inde meme kanserinin görülebildiğini belirten Uzm. Dr. Erkan Özcan, hastaların yüzde 98’ine tarama programları sayesinde erken teşhis konulabildiğine vurgu yaptı. Erken teşhis sayesinde hastalığın hızlıca yenilebileceğine vurgu yapan Özcan, KETEM ve hastanelerde her yıl testlerin yapılabileceğini söyledi.

Her ay kadınların kendi kendine meme muayenesi yapması gerektiğini kaydeden Özcan, “Bilindiği üzere meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülenler türüdür. En sık başvuru nedeni de memedeki kitle ve şişlik şikayetidir. Bunun yanı sıra memede ve meme başında çekilme gibi yakınmalarla da ortaya çıkmaktadır.

Tabii ki yakınmalar ortaya çıktığında başvurmak şart değil. Meme kanseri çok sık görülmesi ve her 8 kadından 1’inin ömür boyu meme kanserinden etkilenme ihtimali nedeniyle ulusal ve uluslararası kanser taramalarına tabi tutulmuş bir kanser türüdür. Ülkemizde de KETEM başta olmak üzere yılda bir hekim muayenesi, yılda bir ya da iki yılda bir mamografi ile tarama programları, ayda bir kişinin kendi elle muayenesi tarama programı kapsamında önerilmektedir” dedi.

Tarama programlarına düzenli olarak uyan kadınlarda erken tanının yüzde 90 oranında olduğu ifade edilirken erken evrede yakalanan hastalarda uygulanan tedaviler ile kalıcı iyileşmenin sağlandığı belirtildi. İlerleyen evrelerde ise kadınlarda uygulanan tedavilerin ise hastalığı kontrol altına almaya yardımcı olduğu belirtilirken erken evrede tanının önemine vurgu yapıldı.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER