Meme kanseri depresyon ve anksiyete bozukluğunu tetikleyebilir

Uzmanlar, meme kanserinin önemine dikkat çekiyor. Cinselliği ve dişiliği temsil eden bir organ olmasından dolayı kadınlar üzerinde depresyon ve anksiyete bozukluğuna sebep olabilecek olan meme kanserinde eş desteğinin önemli olduğunun altı çiziliyor.

Meme kanseri depresyon ve anksiyete bozukluğunu tetikleyebilir

Konu ile ilgili açıklama Uzman Klinik Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil tarafından geldi. Tatlıdil yaptığı açıklamasında meme kanserinin çeşitli sorunları da tetikleyebileceğini ifade etti. Kişinin cinsel algısını, benlik kaygısı ve narsistik bütünlüğünü tehdit edebilecek olan meme kanseri bu bağlamda en sık araştırılan kanser türleri arasında bulunuyor.

Tatlıdil, yaptığı açıklamasında dengeli beslenmenin kesinlikle ihmal edilmemesi gerektiğini ifade ederken, bu süreç içerisinde düzenli fiziksel aktivitenin önemine de değindi.

Kadınlarda meme kanserinin en yaygın kanser türü olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Ecem Özcan Tatlıdil, eşlerin psikolojik desteğinin önemine dikkat çekerek, “Evlilik doyumları ve eşlerinden aldıkları duygusal desteği daha iyi olan hastalarda depresif belirtiler, cinsel yaşam ve beden algısı ile ilgili sorunlar daha az görülür” dedi.

ÇEŞİTLİ BOZUKLUKLARI TETİKLEYEBİLİR

Meme kanserinin başta uyum bozukluğu olmak üzere majör depresyon ve anksiyete bozukluklarını tetikleyebileceğine işaret eden Uzm. Klnk. Psk. Ecem Özcan Tatlıdil, “Ayrıca uyku bozuklukları ve kanserin tekrarlayacağı korkusu ile özkıyım, deliryum gibi bozukluklarla, kişinin cinsellik algısını, benlik saygısını ve narsistik bütünlüğünü de tehdit edebilir” açıklamasında bulundu.

TEPKİLER 5 AŞAMADA ELE ALINIYOR

Kanser tanısı sonrası ortaya çıkan tepkilerin kültür, yaş, sosyoekonomik durum gibi etmenlere bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini dile getiren Tatlıdil, “İlk aşamada en yaygın tepki, şoke olma ve inanmamadır. Bu aşamada en yaygın tepki inkardır. İnkarı öfke, pazarlık dönemi, depresyon aşaması ve son olarak kabullenme takip eder” ifadelerine yer verdi.

TÜM SORUNLARIN ELE ALINMASI GEREKİR

Ameliyat ve iyileşme süresince kadınların kaygı, tedirginlik, üzüntü, utanç ve öfkeyle birlikte uyku ve yeme sorunları, beden algısı ve benlik saygısı sorunları yaşayabildiğini belirten Tatlıdil, “Hastanın her aşamada bilgilendirilerek soru ve kaygılarını dile getirmesine yardımcı olunması, iyileşme bakımından büyük önem taşır” dedi.

Öte yandan uzman isim meme kanserinde eşlerin duygusal desteğinin çok önemli olduğunu ifade ederek, hastaların çoğu zaman sosyal ilişkilerini tedavi süresince sürdürmekte zorlandıkları belirtildi. Bu noktada sosyal desteğin yeterli olması stresin azalmasına yardımcı olabilir

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER