Maymun çiçeği aşısına ilk onay verildi

Dünya Sağlık Örgütü’nün geçtiğimiz aylarda küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği salgınına ilişkin ilk aşı onayı geldi. Konuya ilişkin DSÖ, hazırlanan ilk aşıyı ön yeterlilik alması kapsamında onayladı.

Maymun çiçeği aşısına ilk onay verildi

Dünya Sağlık Örgütü, ağustos ayında maymun çiçeği vakalarının hızlı bir şekilde arttığı konusunda uyarı yapıyordu. Dünya genelinde ciddi bir panik havasına sebep olan maymun çiçeği virüsüne ilişkin DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus açıklama yaptı.

AŞILARA ADİL ERİŞİMİN SAĞLANMASI GEREKİYOR

Yapılan açıklamada maymun çiçeğine ilişkin ön yeterlilik alan ilk aşının salgın açısından önemli bir noktada olduğu ifade edilerek şunlar söylendi:

“Maymun çiçeğine karşı ön yeterlilik alan ilk aşı hem Afrika’daki mevcut salgınla hem de gelecekte bu hastalıkla mücadelemizde önemli bir adım. Enfeksiyonları önlemek, bulaşmayı durdurmak ve hayat kurtarmak için diğer halk sağlığı araçlarının yanı sıra en çok ihtiyaç duyulan yerlerde aşılara adil bir şekilde erişimin sağlanması için tedarik, bağış ve dağıtım alanlarında acil bir ölçek büyütmeye ihtiyaç duyuyoruz”

18 YAŞINDAN BÜYÜKLERE UYGULANACAK

Aşının kullanım için ilk olarak soğukta sulandırılması gerekiyor. Daha sonra 2-8 derece arasında 8 haftaya kadar kalabiliyor. 18 yaşından büyük olanlara 4 hafta ara ile 2 doz şeklinde uygulanacak. Ancak tedarikin kısıtlı olduğu salgın döneminde aşının tek doz uygulanabileceği ifade ediliyor. Aşının yüzde 76 oranında koruma sağladığı belirtiliyor.

Aşının 2 doz olarak uygulanması halinde koruyuculuk oranı yüzde 82’ye kadar çıkabiliyor. Son olarak 2024 yılında 25 bin 237 kişide doğrulanmış vaka tespit edilmişti. 14 ülkede ise maymun çiçeği yüzünden 73 kişi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER