Mavi dil hastalığı nedir, insana bulaşıyor mu, ölümcül mü, tedavisi var mı?

Son günlerde Avrupa'da hayvanlarda daha fazla görülen mavi dil hastalığı hayvanların yoğun olarak tüketildiği ve kendisinden yararlanıldığı ülkemize de gündem oldu. Merak eden insanlar ise bu hastalığın detaylarını araştırmaya başladı.

Mavi dil hastalığı nedir, insana bulaşıyor mu, ölümcül mü, tedavisi var mı?

Hayvanlar arasında yayılan salgın hastalıklar direk ya da dolaylı yoldan insanlara da zarar veriyor. Bu noktada insanlar alınan tedbirlere uyarken yetkili isimlerde sorumlu oldukları insanların sağlıklarını korumak adına adımlar atıyor.

Avrupa'da mavi dil hastalığının görülmesi üzerine Türkiye'de tedbirler aldı ve hayvan ithalatını sadece Polonya ve Macaristan haricinde durdurma kararı aldı. Daha öncesinde kuş ve domuz gribi gibi hastalıklardan dolayı binlerce canlının telef olduğu ülkemizde bu hastalığın nasıl bir sağlık sıkıntısı olduğu gündem oldu.

İNSANLAR İÇİN RAHATLATAN HABER

Mavi dil hastalığı, koyun, keçi, sığır ve deve gibi evcil veya yabani türde geviş getiren hayvanlara culicoides cinsi sivrisinek sokması ile bulaşan viral bir hastalıktır. Mavi dil hastalığı insanları etkilemez. Her hangi bir tedavisi olmayan bu hastalığa karşı aşılama ile koruma amaçlı tedbir alınabilmektedir.

Mavi dil hastalığı koyunlarda daha ağır seyreden bir hastalık olarak bilinmekte. Hastalıklı hayvanın sütü içilse bile insana bir zararı yok fakat hayvanların rahatsızlanıp ölmesinden dolayı insanlar dolaylı yönden bu hastalıktan etkileniyor.

Olası bir hayvan sıkıntısı yaşamamak adına alınan ithalatı durdurma kararının ne kadar süreceği merak konusu oldu. Şu anda Avrupa'dan 2 ülkeden hayvan ithalatı yapan Türkiye gelişmeleri takibini sürdürüyor.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER