Marburg virüsü nedir, Türkiye'de var mı 2024, nasıl bulaşır? Belirtileri ve ölüm oranı

Yarasalardan bulaşan ölümcül virüs alarmı büyük panik yarattı. Karantina ve ölüm haberleri sonrası dünya diken üstüne gelirken Türkiye'de marburg virüsü var mı, nasıl bulaşır, tedavisi var mı soruları gündeme geldi.

Marburg virüsü nedir, Türkiye'de var mı 2024, nasıl bulaşır? Belirtileri ve ölüm oranı

Koronavirüs vakalarında yeniden artış yaşanması ile kış öncesi büyük panik yaşanırken bu sefer dünya marburg virüsü alarmı verdi. Ruanda'da ortaya çıkan marburg virüsünün Almanya'da bir yolcuda görülmesi üzerine büyük panik yaşandı. Tren istasyonu kapatılırken koruyucu ekipman giyen personel tarafından yapılan operasyon önce Almanya sonrasında ise tüm dünyada yaşanan paniğin seviyesini arttırdı.

MARBURG VİRÜSÜ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR, TEDAVİSİ VAR MI?

Marburg virüsü, enfekte hayvanlar yoluyla yayılan, insanlara da bulaşabilen Filoviridae virüs ailesinden marburgvirus'ün (MARV) neden olduğu ölümcül viral kanamalı ateş hastalığıdır. Belirtileri arasında ateş, titreme, baş ağrısı, kas ağrısı, döküntü, göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı ve açıklanamayan kanama veya morarma bulunur. Hastalığın Eylül 2024'de Ruanda'da görülmesi sonrasında Almanya'nın Hamburg kentinde de 2 kişinin enfekte olduğu açıklandı.

MARBURG VİRÜSÜ TÜRKİYE'DE VAR MI 2024, NASIL BULAŞIR?

Ruanda'nın ardından hastalığın Almanya'da da ortaya çıkması büyük panik ve korku yaşanmasına neden olurken Sağlık Bakanlığı kaynakları tarafından henüz Türkiye'de vaka görülmediği açıklanmıştı. Hastalığa karşı ekiplerin çalışmaları sürerken özellikle de yurt dışından gelen kişilere yönelik tedbirlerin alınıp alınmayacağı ise merak konusu oldu.

Kaynak: Haberankara.com
SONRAKİ HABER