Mamografi çektirirken nelere dikkat edilmeli, çektirmeye giderken neler yapmalı?

Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında etkinlikler düzenlenirken bu kapsamda mamografinin önemine değinildi. Mamografi çektirmeden önce dikkat edilmesi gerekenler açıklandı.

Mamografi çektirirken nelere dikkat edilmeli, çektirmeye giderken neler yapmalı?

Mamografi çektirmek isteyen kişilere yönelik olarak doktorundan önemli tavsiyeler yapıldı. Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında yurt genelinde pek çok etkinlik düzenlenirken bu kapsamda kadınların bilinçlendirilmesi için de çalışmalar yapılmaya başlanmıştı. Meme kanserinin erken tanısında büyük önem taşıyan mamografi çekiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

MAMOGRAFİ ÇEKTİRMEYE GİDERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Erken teşhisle tamamen tedavi edilebilir bir hastalık olan meme kanserinde tarama programları büyük önem taşıyor. İlk kez mamografi çektirecek kadınlara bilgiler veren Doç. Dr. Hakan Bölükbaşı, “Mamografi çekimi sadece birkaç dakika sürer ve çok hafif bir ağrı oluşabilir. Mamografi çekimine giderken göğüs ve koltuk altı bölgesine pudra, deodorant, krem sürülmemeli. Mamografiden 1-2 hafta önce kafeinli gıda tüketimine ara verilmeli” dedi.

Meme hastalıklarının tarama ve teşhisinde yaygın olarak kullanılan mamografi, düşük doz X ışını kullanılarak yapılan radyolojik bir görüntüleme sistemidir. Amerikan Kanser Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; meme kanserinin erken teşhis ve tedavisi için 40 yaşından itibaren kadınların yılda bir kez mamografi çektirmesi önerilir. Medicana Bahçelievler Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hakan Bölükbaşı, “40 yaş altında özel bir neden olmadıkça mamografi çekilmez. Bunun sebebi; genç kadınlarda meme dokusunun yoğun olması nedeniyle yeterli bilgi alınamamasıdır” dedi.

Mamografi çektirmek isteyen kadınlar için kıyafet seçimi konusunda da tavsiyeler veren Doç. Dr. Bölükbaşı çekim esnasında belden yukarısı çıplak olacağı için iki parçalı kıyafetlerin tercih edilmesini istedi. Mamografi işleminin düşük ağrılı bir işlem olduğu belirtilirken aslında duyulanın ağrı değil basınç hissi olduğu ifade edildi.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER