Limon sosu nedir, neden yasaklandı, sağlığa zararlı mı?

Limon sosu satışlarının yasaklanacağının duyurulması ile beraber bu sosun neden yasaklandığı merak edilen konular arasındaki yerini aldı. Limon sosunun sağlığa zararlı olup olmadığı sorgulanan konular arasında yer alırken Haberankara.com okurları için süreçle ilgili detayları derledik.

Limon sosu nedir, neden yasaklandı, sağlığa zararlı mı?

Ülkemizde gıda ürünleri ile ilgili bazı kararlar alınmaya devam ediyor. İnsan sağlığı açısından tehlike arz eden gıda ürünlerine ilişkin alınan kararlar kamuoyunun bilgisine sunulmaya devam ederken Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzının yasaklanacağını açıkladı.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı'nın ‘yasak’ açıklamasının ardından vatandaşlar da ‘’Limon sosu nedir, limon sosu neden yasaklandı, sağlığa zararlı mı?'' gibi sorulara yanıt aramaya başladı. Limon sosunun sağlığa etkileri hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler araştırmalarına devam ederken bakanlık açıklaması ile merak edilenler netleşti.

LİMON SOSU NEDİR, NEDEN YASAKLANDI?

Limon sosu, yemeklere ekstra lezzet katmak veya salataları tatlandırmak amacıyla kullanılan bir sos olarak bilinmektedir. Limon sosu genellikle taze sıkılmış limon suyu, zeytinyağı, sarımsak, tuz, biber ve bazen baharatlar içerir. Bu sos, çeşitli yemeklerle uyumlu bir taze ve ekşi lezzet katmak için kullanılır. Salatalar, tavuk, balık ve deniz ürünleri gibi birçok yemekte tercih edilen bir sos türüdür. Ayrıca, çeşitli tariflerde ve mutfaklarda farklı varyasyonları bulunabilir.

Limon sosu nedir, neden yasaklandı, sağlığa zararlı mı?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Gıda Komisyonu Toplantısı’nda önemli açıklamalara yer verdi. Bakan Yumaklı, “Daha önce yaptığımız düzenlemeyle, bal aromalı şurup ve pekmez izlenimi veren ürünleri yasaklamıştık. Benzer şekilde limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin yurt içi piyasaya arzını da yasaklayacağız” ifadelerine yer verdi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanı Selim Kaplan, "Bu uygulamanın bir benzerini geçtiğimiz yıl nar aroması veren, nar ekşili sos ya da nar aromalı şurup gibi ürünlerde yapmıştık. Nar da limon da Türkiye için çok önemli bitkisel üretim ürünleri kalemi. Netice itibarıyla biz bu ürünlerin çok iyi de üreticisiyiz.

Limon sosu nedir, neden yasaklandı, sağlığa zararlı mı? - Resim : 2

Nar ekşisini doğrudan üretmek ya da limon suyunu doğrudan üreterek bu ürünlere katma değer sağlamak bakanlığımızın ebetteki çalışmaları arasında. Bu düzenlemelerle amacımız öncelikle tüketicilerimizi korumak. Tüketicilerimizin yanlış yönlendirilmesini engellemek ve bu sayede de ülkemizde katma değerli ürün üretimi artırmak. Ve bunun da ihracatımıza olumlu yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.

Halk sağlığını korumak amacıyla alınan bir karar olduğunun altı çizilirken piyasada limon sosu olarak satılan ürünlerin içerisinde neredeyse hiç limon yer almadığı belirtildi ve bu konuda harekte geçildiği bildirildi.

Haberankara.com

SONRAKİ HABER