Laparoskopik miyom ameliyatları iyileşme sürecini kısaltıyor

Miyom hastalığında laparoskopik cerrahi işleminin önemi ortaya çıktı. Laparoskopik cerrahide hastanedeki kalış süresinin kısaldığını ifade eden uzmanlar, enfeksiyon ve kanama oranının da düştüğünü ifade ediyor.

Laparoskopik miyom ameliyatları iyileşme sürecini kısaltıyor

Kadınlarda sıkça görülen miyom hastalığı ve tedavisine ilişkin açıklamalarda bulunan Kadın Doğum Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Rana Karayalçın, adet kanamalarının artmasına ve kansızlığa neden olan miyom tedavisinin ise halk arasında ‘kapalı’ olarak bilinen laparoskopik cerrahi ile yapıldığına dikkat çekti. Cerrahi işlemin ardından ise hastanın ağrı oranının azaldığını ve yaklaşık 1 gün içerisinde normal hayata dönebileceğini kaydeden Karayalçın, estetik açıdan da hastaların herhangi bir sorun yaşamadığını aktardı.

HER 5 KADINDAN BİR TANESİNDE MİYOM VAR

Miyom hastalığının oldukça sık görülen bir hastalık olduğunu belirten Karayalçın, yaklaşık olarak her beş kadından bir tanesinde miyom olduğunu söyledi. Miyomların neden oluştuğunu bilmediklerini ifade eden Karayalçın, kadınlık hormonları olarak bilinen östrojen ve progesterona duyarlı olduklarını bildirdi. Bu nedenle gebelikte büyüdüğünü, menopoz döneminde de küçüldüğünü anlatan Karayalçın, bazı kişilerin genetik olarak miyoma yatkınlık gösterdiğine dikkati çekti. Karayalçın, bu nedenle annesinde, teyzesinde ve kız kardeşinde miyom olanlarda miyom görülme sıklığının daha fazla olduğunu vurguladı.

MİYOMLAR NEDENİYLE HASTALAR HAMİLE KALMAKTA SORUN YAŞAYABİLİYOR

Karayalçın, Miyomların sebep olduğu rahatsızlıklara değindi. Öncelikle kanamaya sebep olabildiğini ifade eden Karayalçın, miyomun sayısı, büyüklüğü ve yerinin çok önemli olduğunu belirtti. Karayalçın, "Eğer rahim iç dokusuna doğru büyümüşse genellikle adet kanamalarının fazla olması, adet kanamalarının aralarında da kanamalar olması, bol pıhtılı kanama, kansızlık gibi şikayetlere yol açabiliyor. Yine miyomlar nedeniyle hastalar hamile kalmakta sorun yaşayabiliyor. Eğer miyomla beraber gebe kalırsa gebelikte düşük, erken doğum ve doğum sonrası kanamalar daha sık görülüyor. O nedenle özellikle düzensiz âdet kanamaları olan kadınların mutlaka jinekolog muayene olması gereklidir" dedi.

Laparoskopik miyom ameliyatları iyileşme sürecini kısaltıyor

MİYOM TEDAVİSİNDE LAPAROSKOPİK CERRAHİYİ TERCİH EDİYORUZ

Hastanın tanısının ultrasonografi ile koyulduğu bilgisini de paylaşan Karayalçın, jinekolojik muayenenin önemine dikkati çekti. Miyomların yeri, büyüklüğü ve sayısını ameliyat öncesi tespit etmenin oldukça önemli olduğunu anlatan Karayalçın, miyom tedavisinde laparoskopik cerrahiyi tercih ettiklerini söyledi. Karayalçın, "Çünkü laparoskopik cerrahide hem taburculuk süresi kısalıyor, enfeksiyon ve kanama oranı düşüyor. O nedenle miyomların tedavisinde laparoskopik cerrahi tercih ediyoruz. Eğer rahimi almamızı gerektiren durum varsa yine bunda da laparoskopik cerrahi yapıyoruz. Çünkü yara izi çok küçük oluyor. Dediğim gibi kanama az, enfeksiyon az, hastanede kalma süresi az. Ve hastaların normal hayatlarına dönmeleri çok hızlı oluyor. Miyomlarda medikal tedaviyi ancak miyom çok büyükse, ameliyat öncesi miyomu küçültmek amacıyla kullanıyoruz. Çünkü bu ilaçlar kişileri menopoza sokuyorlar. Ve o dönemde miyom küçülüyor ama bu ilacı kullanmayı bıraktığınızda büyüyor. O nedenle miyomların tedavisini cerrahi olarak yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

KASIK AĞRISI, KARINDA BASI HİSSİ ŞİKAYETLERİ OLANLAR TEDAVİ OLMALI

Karayalçın, Hastalara genellikle yılda bir kez jinekolojik muayene yaptırmalarını önerdi. Düzensiz kanama, kasık ağrısı, karında bası hissi, sık idrara çıkma, şikayetleri olan hastaların erkenden kadın doğum doktoruna başvurmaları gerektiğini belirten Karayalçın, tedavi olmalarını önerdiklerini belirtti.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER