Kurban Bayramı'nda sıcak çarpmasına dikkat!

Kurban Bayramı tatili aşırı sıcaklara denk geldiği için uzmanlar sıcak çarpmasına karşı vatandaşları uyarıyor.

Kurban Bayramı'nda sıcak çarpmasına dikkat!

Kurban Bayramı'na saatler kala sıcak havalar da etkisini gösteriyor. Uzm. Dr. Murat Keklikoğlu, Kurban Bayramı tatilinde sıcak çarpması için uyarıda bulundu.

Uzm. Dr. Murat Keklikoğlu, bayram tatilinin aşırı sıcak yaz günlerine denk gelmesinin, tatilciler için sıcak çarpması riskini arttırdığını söyledi. Aşırı hava olayları sırasında sağlığı korumanın önemine değinen Keklikoğlu, sıcak hava dalgalarının sağlık üzerindeki etkilerini anlamanın ve önleyici tedbirler almanın hayat kurtarabileceğini anlattı.

Keklikoğlu, "Dehidrasyon, vücudun aldığından daha fazla sıvı kaybettiğinde ortaya çıkan sessiz bir tehdit. Sıcak hava dalgaları sırasında terlemenin artmasıyla bu risk daha da yükseliyor. Dehidrasyon belirtileri arasında ağız kuruluğu, baş dönmesi ve koyu renkli idrarın bulunuyor. Şiddetli dehidrasyon, böbrek taşları ve idrar yolu enfeksiyonları gibi komplikasyonlara yol açabilir" dedi.

Kurban Bayramı'nda sıcak çarpmasına dikkat!

SICAK ÇARPMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Murat Keklikoğlu, sıcak çarpmasının vücut ısısının 40 derecenin üzerine çıkmasıyla meydana gelen yaşamı tehdit eden bir durum olduğunu söyledi. Belirtiler arasında bilinç bulanıklığı, hızlı nabız ve bilinç kaybı yer aldığını, sıcak çarpması acil tıbbi müdahale gerektirdiğini ve derhal tedavi edilmezse ölümcül olabileceğini söyledi.

Keklikoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Sıcak hava dalgaları, özellikle astımı veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan kişiler için solunum problemlerini kötüleştirebilir. Yüksek sıcaklıklar ve artan hava kirliliği astım ataklarını ve diğer solunum sorunlarını tetikleyebilir. Isıya uzun süre maruz kalmak, döküntü ve güneş yanığı gibi çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir. Cilt döküntüsü, genellikle terin biriktiği bölgelerde kırmızı sivilce kümeleri veya küçük kabarcıklar olarak ortaya çıkar. Güneş yanığı cilt kanseri riskini artırır ve cilt yaşlanmasını hızlandırır."

Uzm. Dr. Murat Keklikoğlu, sıcak çarpmasını önlemek adına fazla su içilmesi gerektiğini, bol ve açık renkli kıyafetler tercih edilmesinin daha iyi olacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER