Kurban Bayramında günlük et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala uzmanlar belirli konularda uyarılarda bulunuyor. Doç. Dr. Yaşar Bildirici, kurban ibadetinin insana ve çevreye zararı olmadan neler yapılması gerektiğinden bahsetti.

Kurban Bayramında günlük et tüketimine dikkat!

Kurban Bayramı için heyecanlı bekleyiş sürerken, uzmanlar uyarılar yapmaya devam ediyor. Doç. Dr. Yaşar Bildirici, Kurban Bayramı hakkında dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, kurban kesiminin dini hükümlere uygun, sağlıklı ve çevre temizliğine dikkat edilerek yapılması gerektiğini söyledi. Hayvanlardan insanlara geçen zoonotik hastalıkların önlenmesi ve çevre sağlığı açısından temizlik kurallarına riayet edilmesi gerektiğini ifade etti. Kurban kesmek isteyenlerin kurbanlarını hayvana en az acı verecek şekilde kesmeleri veya vekâlet yoluyla kestirmeleri gerektiğini anlatan Bildirici, kurban satış ve kesim yerlerinin belirlenmesi, kesim yapacak kişilerin eğitilmesi ve bu konularla ilgili diğer hususlara dair tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Kurban Bayramında günlük et tüketimine dikkat!

Bildirici, gerekli sağlık kontrolleri yapılmayan hayvanlarla temasa geçilmemesi ve bu hayvanların etlerinin tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, hayvanların sağlıklı olmasının tek başına yeterli olmadığını belirten Dr. Bildirici, gıda kaynaklı 250'den fazla mikrobiyal hastalık ve zehirlenme riski bulunduğunu söyledi. Bildirici, etin doğru işlenmesi ve saklanmasının sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Kesim, yüzme ve parçalama işlemlerinin serin yerlerde yapılması gerektiğini vurgulayan Bildirici, kesim sonrası etlerin büyük parçalara ayrılarak hemen soğutulması ve kapalı ortamlarda +4 C, +5 C sıcaklıkta bekletilmesi gerektiğini anlattı.

GÜNLÜK ET TÜKETİMİNİN 50-100 GRAM ARASINDA OLMASI GEREKİYOR

Kesim sırasında hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Bildirici, günlük et tüketiminin 50-100 gram arasında olması gerektiğini söyledi ve et ile birlikte bol sebze ve yeşilliklerden oluşan salata tüketilmesini önerdi. Etin sindiriminin zor olduğundan, fazla tüketiminin sindirimi güçleştireceğini ve kabızlığa neden olabileceğini belirtti. Etlerin fırınlanmış, ızgara veya haşlama olarak tüketilmesinin uygun olduğunu söyledi.

Kurban kesimi sonrasında atıkların çevreye rastgele atılmaması, usulüne uygun şekilde bertaraf edilmesi gerekiyor.

Kaynak: İHA
SONRAKİ HABER