Kuduz aşısının ilk 24 saat içerisinde uygulanması çok önemli!

Kuduz vakalarında son günlerde artış yaşanması üzerine uzmanlar konu hakkında vatandaşları uyarıyor.

Kuduz aşısının ilk 24 saat içerisinde uygulanması çok önemli!

Kuduz vakalarında artış olduğunu söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklaması gündem oldu. Doç. Dr. Meliha Çağla Sönmezer, kuduz riskinde ilk 24 saatin hayati önem taşıdığını belirterek konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Doç. Dr. Meliha Çağla Sönmezer, sahipsiz, takibi olmayan köpek, kedi veya vahşi bir hayvan tarafından ısırılan kişilere ilk 24 saat içinde kuduz aşısı yapılmasının çok önemli olduğunu anlattı. Birçok kişi ısırılma ya da tırmalanma durumunda sağlık kuruluşlarına başvurmakta gecikebiliyor. İlk 24 saat içerisinde yapılan ve ilk dozun verildiği günü takip eden süreçte doğru periyotta uygulanan toplam 4 dozluk kuduz aşısı, hastalık riskine karşı yüzde 100 koruyor.

Doç. Dr. Sönmezer, kuduzun hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalık olduğunu ifade etti. Sönmezer, "Kuduz, özellikle vahşi kedi, köpek ısırmaları, ormanlarda yaşayan vahşi hayvanların ısırmalarıyla bulaşıyor. 'Rabies' isimli virüs kaynaklı ve ne yazık ki bulaştığında yüzde 100 ölümcül seyrediyor. Fakat şanslı olduğumuz kısım, yüzde 100 ölümcül olmasına karşın aşı ile önlenebilen bir hastalık" dedi.

Kuduz aşısının ilk 24 saat içerisinde uygulanması çok önemli!

Kuduz aşısının ısırılma veya tırmalanma sonrası uygulanmasının hayati önem taşıdığını, bu sayede kuduzun belirtiler ortaya çıkmadan atlatılabildiğini anlatan Sönmezer, ısırılma sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvuran kişilerin risk durumlarının Sağlık Bakanlığı Kuduz Saha Rehberi Yönergesi doğrultusunda değerlendirildiğini bildirdi.

OLAYI HEKİMLERE AYRINTILI ANLATIN!

Doç. Dr. Meliha Çağla Sönmezer, ısırılma durumunda yapılması gerekenlere ilişkin şu ifadeleri kullandı:

"Riskli olduğunu düşündüğünüz, tekrar görme olasılığınız olmayan kedi, köpek veya vahşi bir hayvan tarafından ısırılma, tırmalanma durumunuzda yara bölgesini tazyikli, sabunlu suyla yıkayıp, vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurun. Yaşadığınız olayı hekimlere detaylı olarak anlatın. Kişinin yaşadığı olayı sağlık kuruluşuna çok iyi, detaylı anlatması lazım. Isırma mı tırmalama mı, lezyon nerede, ısıran sahipli bir hayvan mı değil mi? Tüm bu detay bilgiler hekimlerle paylaşılmalı."

Kuduz aşısının ilk 24 saat içerisinde uygulanması çok önemli! - Resim : 2

Kuduz aşısının ilk 24 saat içerisinde uygulanmasının çok önemli olduğunu anlatan Sönmezer, vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
SONRAKİ HABER