Kovid-19 mutasyona uğramaya devam ediyor. Şekilden şekle giren Kovid son olarak Eris varyantını ortaya çıkarmıştı. Eris varyantı 2023 Temmuz ayından bu yana dünya üzerinde 51 ülkede görüldü. Son olarak Hindistan'da vakaların artması ile kırmızı alarm verildi.
Yaklaşık dört yıldır Korona virüsle mücadele eden dünya şimdi de varyantı olan Eris ile mücadele etmeye başladı. Sağlık Bakın Fahrettin Koca'nın gecen hafta yaptığı açıklamada Eris virüsünün Türkiye'de çıktığını söylemişti. Şuan Türkiye'de 9 kişide Eris virüsü bulunuyor.
YENİ VARYANT GELİYOR
Mutasyona uğrayarak varlığını hissettiren Kovid şimdide yeni varyant türü olan Pirola ortaya çıktı. Bu yeni türle ilgili açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, korkulan sürecin 2-3 ay içinde başlayabileceği bilgisini verdi
"VAKALAR ARTTI, HASTANE YATIŞLARI ÇOĞALDI"
Pirola varyantının ortaya çıkış süreciyle ilgili açıklama yapan Şenol, vakaların çoğaldığını ve hastanelerde yatışların arttığını söyledi. Şeno, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu varyant için henüz bu ismi kabul etmedi ancak çok dikkatimizi çekiyor. 2021’in sonunda Omicron dönemine girdik. Omicron bütün sahayı kapladı ve onun çocuklarından ilerliyoruz.
Ağustos başından beri konuştuğumuz Eris varyantı, onun çocuklarından biri. Bize komşu balkan ülkelerde, İtalya, İngiltere ve ABD’de 2 hafta önce eris ile ilgili vakaların arttığını, hastane yatışlarının çoğaldığını gördük.
Bu esnada Pirola adını verdiğimiz varyant dikkatimizi çekmeye başladı. Çünkü Japonya, Danimarka, İngiltere gibi ülkelerde sahada vaka tespitleri başladı. Bu varyant Omicron’a da uzaklaşıyor ve bu bizi tedirgin ediyor. Çünkü bağışıklıktan tümüyle kaçarsa aşılama, testleme gibi elimizde doğru bir şekilde açtığımız kartları bize yeniden dağıttırır.” dedi.
2-3 AY İÇİNDE ESKİYE DÖNEBİLİRİZ
Pirola varyantının ilerleyişi ile ilgili de uyarıda bulunan Şenol, “Salgını başlatan tür, yerine gelen yeni türlerle birlikte kayboldu algısı var ama biz şu an yaban hayatı taramaları yapan ekiplerden doğada o türevin çeşitliliğini arttırdığını görüyoruz. Mesela Kuzey Amerika’da geyiklerde yaygınca bulunmaya başladı. Bu da, Pirola gibi bir türe kombo yapabileceği anlamına geliyor. Yani bütün genetik yapısında yepyeni bir şey ortaya çıkarabilir. Pirola, 2-3 ay içinde bireyin kendini koruması ve bizim önereceğimiz önlemleri alması gereken bir virüs haline gelebilir” dedi.
BELİRTİLER ÇOK TANIDIK
Eris varyantı ile Pirola varyantının belirtilerinin aynı olduğunu söyleyen Şenol şu açıklamalarda bulundu, “Şu anda 9-10 ülkede yerel vakalar var ve bu bize gelişeceğini gösteriyor. Bunun tanımlanabilen belirtileri Eris’in ya da Omicron’un belirtilerinden şimdilik farklı değil. Ama geniş bir vaka serisine ulaşınca daha iyi tanımlanabilir”
Haberankara.com