Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nden edinilen bilgilere göre; 2023 itibarıyla dünya genelinde yaklaşık 10,8 milyon kişiye tüberküloz tanısı konulurken, bu hastalık nedeniyle 1,25 milyon kişi hayatını kaybetti.
Tüberküloz, bulaşıcı hastalıklar kaynaklı ölümler arasında Koronavirüs'ün ardından ikinci sırada yer alıyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tahminlerine göre, tüberkülozla küresel mücadele çerçevesinde uygulanan etkili tanı ve tedavi programları sayesinde 2000-2023 yılları arasında yaklaşık 79 milyon insanın hayatı kurtarıldı.
HAVA YOLUYLA KOLAYCA BULAŞIYOR
"Mycobacterium tuberculosis" adı verilen bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir hastalık olan tüberküloz, genellikle akciğerler olmak üzere vücuttaki pek çok doku ve organı etkileyebilir.
Özellikle akciğer tüberkülozu, hasta öksürdüğünde ya da hapşırdığında havaya yayılan mikroplar yoluyla hızla bulaşabilir. Bu nedenle, hasta ile uzun süre kapalı bir alanda bulunan kişilerin enfekte olma riski daha yüksek.
Hastalığa karşı korunmak amacıyla Sağlık Bakanlığı, küresel sağlık hedefleri ve standartlarına uygun olarak "Ulusal Tüberküloz Kontrol Programı"nı uyguluyor.
Bu program çerçevesinde, verem savaş dispanserlerinde tüberküloz hastalarına tanı, tedavi ve izlem hizmetleri ücretsiz olarak sunuluyor. Tüberküloz tanısı alan hastalar, tedavi süreçlerinde dispanserlerdeki sağlık profesyonelleri tarafından düzenli olarak takip ediliyor ve gerekli tüm destekler sağlanıyor..
Ayrıca, Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında, bebeklere iki aylıkken yapılan ücretsiz BCG (Bacillus Calmette-Guerin) aşısı, tüberküloz menenjiti ve miliyer tüberküloz gibi ciddi şekillerden korunmada önemli bir rol oynuyor.
TÜBERKÜLOZ HASTALARINA ÜCRETSİZ TEDAVİ
Uzun süren öksürük, ateş ve gece terlemeleri gibi tüberküloz belirtileri gösteren kişilerin bir sağlık kuruluşuna başvurmaları büyük önem taşıyor.
Ayrıca, hasta yakınları ve temaslılarının da bulaşıcı tüberkülozdan korunmak amacıyla koruyucu ilaçlar kullanması ve kişisel hijyen önlemleri alması gerekiyor. Maskelerin doğru şekilde kullanılması, ortamın yeterince havalandırılması ve genel hijyen kurallarına dikkat edilmesi, bu hastalıktan korunmada alınması gereken temel önlemler arasında yer alıyor.
Tüberküloz, yalnızca düzenli ilaç tedavisi ile iyileştirilebilir. Etkili bir tedavi süreci ile bulaştırıcılık genellikle 2-3 hafta içinde sona erer. Sağlık Bakanlığı, tüberküloz hastalarına ilaçları ücretsiz temin ediyor ve tedavi süreçlerini düzenli olarak izliyor.
Özellikle dirençli tüberküloz hastaları için, Ankara, İzmir ve İstanbul'daki referans hastanelerinde ücretsiz tedavi hizmeti sunuluyor.